Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με άμεσα αντανακλαστικά το ΚΚΕ, μετά από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1123/2021 έγγραφό μας, με το οποίο η Ομοσπονδία μας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποζημιώσει όλες και όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες στις επιχειρήσεις του Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς προϋποθέσεις και στερίσκους, κατέθεσε ερώτημα στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη, που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, κατέθεσε τις ερωτήσεις 4046/ 10 Φεβρουαρίου 2021 και 4557/ 25 Φεβρουαρίου 2021.

Η κυβέρνηση με τις απαντήσεις επί των ως άνω ερωτήσεων, θέλησε αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να σπείρει αυταπάτες στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέροντας: «Εξετάζεται ήδη η αναμόρφωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», ή σε άλλο σημείο η απάντηση αναφέρει: «δεν έχει εκδοθεί διαταγή για την αναστολή καταβολής των δικαιούμενων αποζημιώσεων οδοιπορικών εξόδων στο εμπλεκόμενο προσωπικό το οποίο παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων».

Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε από πρόσφατο έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), η πραγματικότητα διαψεύδει για ακόμη μία φορά τις φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης, αφού τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να καταλαγιάσει τη δυσφορία και την απογοήτευση που η οικονομική πολιτική της δημιουργεί στους στρατιωτικούς, καταρρίπτονται από τις ίδιες τις πράξεις της και τα αποτελέσματά τους, καθόσον, σύμφωνα με το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ., η προσφάτως ανακοινωθείσα καταβολή της οφειλόμενης και ήδη απλήρωτης αποζημίωσης των μετακινήσεων στρατιωτικών, εδώ και ένα περίπου χρόνο, που ενεπλάκησαν καθοιονδήποτε τρόπο στην επιτήρηση των συνόρων, ορίζεται ότι,  αφενός δεν θα αφορά όλα τα εμπλεκόμενα, θα περιοριστεί μόνο στα στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες και μετακινήθηκαν για την ως άνω υπηρεσία πέραν των 60 χλμ από την έδρα των Μονάδων τους.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών στο έγγραφό της αναφέρει επίσης ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), που ενεργεί μαζί με το αντίστοιχο του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), λαμβάνει κανονικά και εγκαίρως τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (εκτός έδρας, νυχτερινά) ασχέτως της χιλιομετρικής απόστασης.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται. Η επίκληση του άρθρου 3 του ΠΔ 200/1993 αντί του άρθρου 7, για να αποζημιώσει όλα τα στελέχη που εκτέλεσαν και συνεχίζουν να εκτελούν την παραπάνω υπηρεσία, που πραγματικά πρέπει να επικαλείται, μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνεται από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την καταβολή των αποζημιώσεων σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξάρτητα της χιλιομετρικής απόστασης της έδρας της μονάδας τους, που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου;
  2. Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο 7 του ΠΔ 200/1993 που αφορά σε εκτέλεση υπηρεσίας, αλλά το άρθρο 3 του ίδιου ΠΔ που αφορά σε έξοδα μετάθεσης;
  3. Οι παραπάνω επιχειρήσεις θεωρούνται κατά την κυβέρνηση «μετάθεση» ή εκτέλεση υπηρεσίας; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης