ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Συνδικαλιστικά Σωματεία Εν Ενεργεία Στρατιωτικών

ΣΧΕΤ : Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

Αξιότιμε κε Διευθυντά.

Σας γνωρίζουμε ότι το περασμένο διάστημα επισκεφθήκαμε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) και συζητήσαμε με τον Διοικητή του και προσωπικό από Τμήματα, το οποίο (προσωπικό) μας μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας από την Ομοσπονδία μας να ασκήσει την οποιαδήποτε ενδεδειγμένη και θεσμική πίεση προς επίλυσή τους. Κάποια από αυτά τα προβλήματα, κοινά για όλους τους υπηρετούντες σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ήδη έχουν αναδειχθεί από την Ομοσπονδία μας και σας είναι γνωστά, αφού έχουν κατατεθεί και ερωτήματα στη Βουλή των Ελλήνων δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ωστόσο, με το παρόν έγγραφό μας, σας μεταφέρουμε την έντονη πικρία νοσηλευτών, καθόσον, όπως μας εγνώσθη, νοσηλεύτρια η οποία διατέθηκε από το ΣΓ ΥΕΘΑ στο ως άνω νοσοκομείο, ζήτησε και έλαβε προσφάτως εννέα (9) ημέρες συνδικαλιστική άδεια, όταν όλο το λοιπό προσωπικό δεν έλαβε καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας ακόμη και αυτές τις εκ των υπουργικών αποφάσεων χορηγούμενες άδειες (ιδέτε άδεια ειδικού σκοπού), αλλά και συνεχίζει να είναι επιφορτισμένο με έργο πέραν της αποστολής του (ιδέτε εμβολιαστικά κέντρα, κέντρα υποδοχής ταυτοποίησης κλπ).

Η Ομοσπονδία μας δεν θέλει να εμπλακεί στο διοικητικό μέρος, οφείλει όμως να σας μεταφέρει την πικρία, αλλά και την αγανάκτηση του προσωπικού στην άνιση, κατά την άποψή των καταγγελλόντων, μεταχείριση, για το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημικής κρίσης και καταβολής υπεράνθρωπης προσπάθειας του νοσηλευτικού προσωπικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, δίδεται εννιαήμερη (9ήμερη) συνδικαλιστική άδεια και μάλιστα σπαστή, δηλαδή τέσσερις (4) ημέρες την πρώτη εβδομάδα και πέντε (5) ημέρες τη αμέσως επόμενη δεύτερη εβδομάδα, με το ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο να μην συμπεριλαμβάνεται στις εννέα (9) ημέρες.

Αξιότιμε κε Διευθυντά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και εάν η αγανάκτηση των συναδέλφων μας νοσηλευτών του 251 ΓΝΑ είναι δικαιολογημένη ή όχι, οφείλουμε όμως να σας γνωρίσουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30Γ του σχετικού, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις:

• της παραγράφου 5, ορίζεται ότι: «κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο του σωματείου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί….».
  • της παραγράφου 7, ορίζεται ότι: «… Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, τα μέλη της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών, λαμβάνουν τις συνδικαλιστικές άδειες, σύμφωνα με το άρθρο 17…».
  • του άρθρου 17 και συγκεκριμένα:
  • της παραγράφου 2, ορίζεται ότι: «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει άδεια απουσίας: ….. α) …. στ) στα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων εννέα (9) ημέρες το μήνα.
  • της παραγράφου 3, ορίζεται ότι: «Οι αναφερόμενες στην παράγραφο 2 άδειες απουσίας περιορίζονται σε τριάντα (30) μέρες το χρόνο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή αλλιώς του Προεδρείου των μη αντιπροσωπευτικών τριτοβάθμιων οργανώσεων, καθώς και για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου για την αμέσως επόμενη, της πιο αντιπροσωπευτικής, δευτεροβάθμια οργάνωση, εφόσον αυτή έχει τόσα ψηφίσαντα μέλη όσα αναφέρονται στις περιπτώσεις β` και γ`, και στο 1/3 του αναφερόμενου στις περιπτώσεις δ`, ε` στ`, ζ` και η` χρόνου, προκειμένου για την αμέσως επόμενη, της πιο αντιπροσωπευτικής, οργάνωση για τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά στελέχη και
  • της παραγράφου 4, ορίζεται ότι: «Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική σχέση.…… Οι ημέρες απουσίας των εργαζομένων που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε`, στ`, ζ`, η`, θ` και ι` της παραγράφου 2, καθώς και των εργαζομένων της παραγράφου 3 είναι χωρίς αποδοχές. Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλιστικές εισφορές των συνδικαλιστικών στελεχών για το χρόνο της συνδικαλιστικής άδειάς τους καταβάλλονται από την οργάνωσή τους και

Πέραν των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι:

• το ΣΓ ΥΕΘΑ (στη δύναμη της οποίας φέρεται να ανήκει οργανικά η νοσηλεύτρια, η οποία φέρεται να διατέθηκε στο 251 ΓΝΑ, προς αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, μετά από εντολή του κ. ΥΕΘΑ), είναι Μονάδα/Υπηρεσία η οποία εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, η Ένωση της οποίας ανήκει στην Ομοσπονδία μας (με διακριτικό τίτλο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α.), στην οποία Ένωση δεν ανήκει η αιτηθείσα συνδικαλιστικής αδείας νοσηλεύτρια και ως εκ τούτου δεν είναι μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου,
  • το 251 ΓΝΑ (εάν δεχθούμε ότι από αυτή τη Μονάδα/Υπηρεσία έλαβε τη συνδικαλιστική άδεια) είναι Μονάδα/Υπηρεσία η οποία εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η Ένωση της οποίας ανήκει στην Ομοσπονδία μας (με διακριτικό τίτλο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.Τ.Α.), στην οποία Ένωση δεν ανήκει η αιτηθείσα συνδικαλιστικής αδείας νοσηλεύτρια και ως εκ τούτου δεν είναι μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής βάσιμα ερωτήματα, όπως μας εγνώσθησαν από τα στελέχη, τα οποία και σας μεταφέρουμε προς τυχόν διοικητικό έλεγχο και διερεύνησή τους από εσάς για τήρηση της νομιμότητας:

• Εφόσον η αιτηθείσα συνδικαλιστικής αδείας νοσηλεύτρια δεν είναι εγγεγραμμένη, ως εκ του νόμου οφείλει να είναι εγγεγραμμένη σε μία (1) εκ των δύο (2) Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α. ή Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.Τ.Α.), τα συμφέροντα ποιας συνδικαλιστικής ένωσης εκπροσωπεί, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο;
  • Από ποιο έγγραφο προκύπτει ότι η ως άνω αιτηθείσα και τελικώς λαβούσα συνδικαλιστικής αδείας εννέα (9) ημερών τυγχάνει μέλος διοίκησης της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης; Ποιος φορέας ή ποια δευτεροβάθμια οργάνωση το βεβαίωσε; Η Π.Ο.Ε.Σ. ουδέποτε εξέδωσε τέτοιο έγγραφο.
  • Γιατί στις εννέα (9) ημέρες συνδικαλιστικής αδείας δεν συμπεριλήφθηκε το ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο, όπως συμβαίνει με τις λοιπές άδειες των μονίμων στελεχών; Από πού πηγάζει αυτή η διαφοροποίηση;
  • Τελικώς τι ακριβώς ισχύει με τις συνδικαλιστικές άδειες των στρατιωτικών συνδικαλιστών, από τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 του σχετικού;

Ο κ. Α//ΓΕΑ, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για την αξιολόγηση των καταγγελλομένων εκ του προσωπικού του 251 ΓΝΑ και την ανάληψη τυχόν δικών του διοικητικών ενεργειών ελέγχου.

Εφόσον ήθελε διενεργηθεί (εκ μέρους του κ. Δντού του ΣΓ ΥΕΘΑ ή του κ. Α/ΓΕΑ) διοικητικός έλεγχος παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε την Ομοσπονδία μας, τόσο για την έναρξη όσο και την πορεία/αποτελέσματα αυτού.

ΠΟΕΣ 748/2021 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ by ΠΟ ΕΣ on Scribd