Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Συμμετοχή των ΕΔ στα Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας

α. Υπ΄ αριθμ. 1299/2003 Απόφαση Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΦΕΚ Β΄ 423, «Έγκριση του από 7.4.2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»»)

β. Ν.3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» - ΚΝΥΑΕ)

γ. Υπ΄ αριθμ. 8797/2019 (4η) έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης») της Γ.Γ.Π.Π.

Κύριε Υπουργέ.

Ήδη στα δύο (2) χρόνια της θητείας σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχετε αντιληφθεί ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ούσες ψηλά στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, ευρίσκονται πανταχού παρούσες, καθόσον καλούνται, επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, να καλύψουν τα κενά λοιπών δημόσιων φορέων. Σεισμοί: Ένοπλες Δυνάμεις. Πλημμύρες: Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταναστευτικές ροές - αποτροπή: Ένοπλες Δυνάμεις. Προσφυγικό: Ένοπλες Δυνάμεις. Υποστήριξη προσφυγικού: Ένοπλες Δυνάμεις. Ιατρική βοήθεια νησιών: Ένοπλες Δυνάμεις. Διάνοιξη δρόμων: Ένοπλες Δυνάμεις. Απονομή συντάξεων: Ένοπλες Δυνάμεις. Φωτιές: Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπου καταστροφικές πυρκαγιές κατέκαψαν σημαντικές εκτάσεις δασών του Ελλαδικού χώρου, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για μια ακόμη φορά, βρέθηκε στα σημεία που διατάχθηκε να βρεθεί προς υποστήριξη των υπαλλήλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και λοιπών κρατικών φορέων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι όπως φαίνονται ή τουλάχιστον επικοινωνιακά προβάλλονται. Κατέφθασαν στην Ομοσπονδία μας καταγγελίες αφορώσες στη συμμετοχή του προσωπικού στις ανωτέρω δασικές πυρκαγιές σχετικά με τη μέριμνα, την υποστήριξή του, την εκπαίδευσή του, την επαγγελματική του υγεία και ασφάλεια, πάντοτε υπό το πρίσμα των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες το προσωπικό τούτο στα γεγονότα και την αυταπάρνηση που το διακρίνει. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

- Μας γνωστοποιήθηκε από προσωπικό του ΠΝ που συμμετείχε σε άγημα συνδρομής στο Τατόι, ότι παρέμεινε επί σχεδόν τριάντα πέντε (35) ώρες στην περιοχή χωρίς τροφή και με νερό η ποσότητα του οποίου υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δεν κρίθηκε επαρκής.

- Ομοίως από προσωπικό του ΠΝ που συμμετείχε σε αντίστοιχο άγημα στο Μαραθώνα, μας γνωστοποιήθηκε ότι απασχολήθηκε σε εργασίες που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντα του αγήματος (πχ εμπλοκή στις διαδικασίες παρασκευής και διανομής του φαγητού κλπ).

- Ωσαύτως από προσωπικό του ΠΝ που απασχολήθηκε  ως άγημα συνδρομής στην Εύβοια, μας εγνώσθη ότι δεν υπήρχε μέριμνα σε θέματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ γενικότερα οι παροχές ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ειδικότερα, για τη στέγαση του προσωπικού διατέθηκε ένα σχολείο στο Μαντούδι, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τόσο άθλιες, που το προσωπικό συχνά προτιμούσε να κοιμάται στην ύπαιθρο, ενώ ως προς τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, ούτε λόγος να γίνεται.

- Συναφώς τούτου, μαθεύτηκε ότι κάποια στιγμή από ομάδα των προηγούμενων ημερών είχε παρουσιαστεί κρούσμα σε στέλεχος που είχε διαμείνει εντός του σχολείου, αλλά οι αίθουσες συνέχιζαν να διατίθενται κανονικά και πιθανώς άνευ απολυμάνσεως «λόγω των εκτάκτων συνθηκών» όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε ότι: επειώθηκε.

- Από προσωπικό του ΣΞ που απασχολήθηκε στην Ηλεία και άλλες περιοχές ως άγημα συνδρομής - έχει επιβεβαιωθεί από μέλη μας ότι πρόκειται για πάγια τακτική - παρασχέθηκε εξοπλισμός που και μόνο με την κοινή  λογική δύναται να αξιολογηθεί ως ακατάλληλος ή ανά περίπτωση ανεπαρκής για την περίσταση. Εξάλλου σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε και σε έγκυρη ιστοσελίδα στρατιωτικού περιεχομένου (www.militaire.gr).

- Αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο, αν όχι αστείο, γεγονός ότι  σε προσωπικό που επιχειρεί σε καμένες ή μη περιοχές, χορηγείται φαγητό εκστρατείας, το οποίο απαιτεί χρήση φλόγας για να προετοιμαστεί, ειδάλλως η κατανάλωσή του καθίσταται αδύνατη.

- Πρόσθετο κοινό σημείο όλων των καταγγελιών σχετίζεται με:

  • τις ανησυχίες των στελεχών καθόσον η σοβαρότητα των πυρκαγιών δεν συνοδευόταν (κατά την κρίση του προσωπικού) από επαρκή πληροφόρηση στο θέμα των καθηκόντων επί του πεδίου, 
  • την καταλληλότητα ή επάρκεια του εξοπλισμού, 
  • τις ελλείψεις στην εκπαίδευση, λαμβανομένου υπόψη ότι το προσωπικό των συχνά καλείται να αναλάβει ενέργειες πέραν των αρμοδιοτήτων του, οι οποίες από τα σχετικά (α) και (γ) οφείλουν να περιορίζονται μόνο στη συνδρομή (υποστήριξη), 
  • την πλήρη έλλειψη μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. 

- Ειδικότερα ως προς το τελευταίο και επιπρόσθετα του φερόμενου κρούσματος στο σχολείο που παραχωρήθηκε ως δήθεν κατάλυμα, μας έχουν καταγγελθεί τα εξής: 

  • απουσία rapid tests, ειδικά σε μια περίοδο που επανέρχονται με αυστηρότητα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού,
  • μαζικότητα μεταφορών και μέτρα προστασίας. Το προσωπικό μεταφέρεται μαζικά με υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είναι άγνωστο εάν απολυμαίνονται και με ποια συχνότητα, ενώ δεν φέρεται να τηρούνται οι μέγιστοι αριθμοί μεταφερόμενου προσωπικού,
  • επί του θέματος παροχής κατάλληλου εξοπλισμού, μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται να έχει υπάρξει συντονισμός κατάλληλος για την προστασία του προσωπικού από αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στο θέμα της χρήσης μασκών κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού αυτές δεν συνίσταται να χρησιμοποιούνται (συνδυαστικά λόγω υλικών κατασκευής ως προς τις επικρατούσες συνθήκες που είθισται να απαιτούν βρέξιμο της μάσκας) σε περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές, το οποίο φέρεται να ήταν και η οδηγία σε αρκετές περιπτώσεις.

- Αναφορικά με τις οδηγίες των ομάδων, αν και τα καθήκοντα είναι (θεωρητικά) συγκεκριμένα, το προσωπικό έχει δικαιολογημένα παράπονα ότι όλα γίνονται με προχειρότητα και όπως τύχει, συμπεριλαμβανομένων και των καθηκόντων επί του πρακτέου, ενώ η εκπαίδευση είναι ανεπαρκής και γενική.

Κύριε Υπουργέ, πέραν των ανωτέρω:

Την ίδια στιγμή που οι πυρκαγιές κατέστρεφαν σημαντικό μέρος της χλωρίδας και της πανίδας της Χώρας μας, για το προσωπικό του ΠΝ που υπηρετεί σε πολεμικά πλοία εξακολουθεί να ισχύει το «προσωρινό» μέτρο της υποχρεωτικής / προληπτικής απομόνωσης για πέντε (5) ημέρες πριν από ταξίδια. Αποτελεί εμπαιγμό εις βάρος του προσωπικού, να δύναται δίχως κανένα «πρόβλημα» να μεταφερθεί δίχως μέτρα και να επιχειρεί/συνυπάρχει χωρίς περιορισμούς σε πληγείσες περιοχές στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τα σχετικά (α) και (γ), υπό ρεαλιστικές συνθήκες που περισσότερο συντείνουν στη μετάδοση του κορωνοϊού παρά στην αποφυγή του, αλλά για τις αποστολές να πρέπει να παραμένει υποχρεωτικά / προληπτικά ένδον.

Την ίδια στιγμή, προσωπικό των ΕΔ από όλη την Ελλάδα,  φέρεται να αποστέλλεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με εξοπλισμό πιθανότατα ακατάλληλο ή ανεπαρκή, υπό δυσχερείς συνθήκες έως άθλιες διαβίωσης, με ενίοτε ανεπαρκή μέριμνα και υποστήριξη, ελάχιστες και εντελώς τυπικές οδηγίες και εκπαίδευση καθώς και προστασία κατά του κορωνοϊού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απασχολήθηκε και σε άσχετες με την αποστολή εργασίες.

Ως πότε ως μέτρο επιτυχίας θα θεωρείται το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει τραυματιστεί κανείς, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός, να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του προσωπικού και να συστηματοποιηθεί η μέριμνα για το προσωπικό; Ως πότε η Διοίκηση θα λειτουργεί εις βάρος του προσωπικού μόνο και μόνο για να εκπληρώσει «συμβατικές» υποχρεώσεις;

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως:

- Παραγγείλετε την πλήρη, εκ βάθρων αναδιοργάνωση, επανεξέταση και επανασχεδιασμό όλων των απαιτήσεων, αναγκών και απαιτούμενων διαδικασιών για τις περιπτώσεις που αφορούν συμμετοχή των ΕΔ στα σχέδια εκτάκτου ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, με όρους και προϋποθέσεις πρωτίστως για την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού.

- Απαιτήσετε την πιστή τήρηση των προβλέψεων που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνδρομή, ήτοι την παροχή υποστήριξης σε δεύτερο χρόνο, καθόσον από επαγγελματικής απόψεως αυτά τα περιστατικά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων φορέων. Το προσωπικό των ΕΔ δεν επιτρέπεται να επιχειρεί διότι δεν είναι αυτή η δουλειά του και αυτό δεν δείχνει να έχει γίνει κατανοητό σε πολλά επίπεδα.

- Αποφασίσετε τελικώς τι επιθυμείτε να κάνετε ως προς τον κορωνοϊό σε σχέση με το προσωπικό των ΕΔ: να τηρούνται τα μέτρα ή να μην τηρούνται; Σε κάθε περίπτωση δεν η μερική τήρησή τους δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή.

Το προσωπικό των ΕΔ κουράστηκε να πηγαίνει με το «έχει ο θεός» και τα ήξεις αφίξεις όπως κάθε φορά βολεύει την Υπηρεσία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο/δέλφισσα που έχει συμμετάσχει προσφάτως σε αγήματα προς υποβοήθηση του έργου της Πολιτικής Προστασίας να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία μας για να μεταφέρει τεκμηριωμένα τα προβλήματα που αντιμετώπισε ώστε να αναδειχθούν περαιτέρω.

ΠΟΕΣ 1041/2021 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ by Anestis Tsoukarakis on Scribd