Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 464/2021 έγγραφό μας, σχετικά με την καθυστέρηση στην αποζημίωση των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που απολύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το θέμα έρχεται στη Βτε, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών 

Θέμα: Καταβολή αποζημίωσης σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, λόγω απόλυσης 

Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) καταγγέλλουν ότι ενώ απολύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχουν λάβει ακόμη την οφειλόμενη αποζημίωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία αναφέρεται ότι: «Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωσης για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας τους ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, ίσης με το ένα πέμπτο (1/5) των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν κατά την ημερομηνία απόλυσης τους..... Το ύψος της παραπάνω αποζημίωσης είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Ωστόσο, Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που απολύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2020, δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση που προβλέπεται, δικαιούνται και οφείλεται να τους καταβληθεί από το δημόσιο, όταν μάλιστα ούτε επίδομα ανεργίας δεν μπορούν να λάβουν καθόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι, η πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστό αντίγραφο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι άνευ αποτελέσματος. Νομοθετεί στα γρήγορα και πρόχειρα, χωρίς προγραμματισμό και στόχο. Δεν μπορεί, όλα αυτά τα χρόνια που θεσπίστηκε ο θεσμός του μικρού διαστήματος συμβασιούχου ΟΒΑ (3 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 3 χρόνια), να μην έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε με την απόλυση των ΟΒΑ να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποδίδει το ταχύτερο δυνατό τις οφειλόμενες αποζημιώσεις τους, αλλά και η πρόβλεψη να εντάσσονται τουλάχιστον στο ταμείο ανεργίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ενάντια σε κάθε είδους απόλυση εργαζομένου, ακόμη και αυτών των συμβασιούχων ΟΒΑ. Η κυβέρνηση, με έντονη επικοινωνιακή παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης, διαφημίζει το τελευταίο διάστημα ότι θα προσληφθούν χιλιάδες στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως ΕΠΟΠ και ΟΒΑ. Άραγε, τους έχει πει όλη την αλήθεια; Γνωρίζουν ότι με την απόλυσή τους, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και η οφειλόμενη αποζημίωσή τους θα συναρτάται πάντα από τις δημοσιονομικές συνθήκες της Χώρας; 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης, όπως προβλέπεται και οφείλεται στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, που έχουν απολυθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2020;

- Για την ένταξή των απολυομένων ΟΒΑ  στο ταμείο ανεργίας;

- Για τη μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ, χωρίς να απολυθούν; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΟΒΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd