Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας

ΣΧΕΤ : Δημοσίευμα εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» της 10.3.2022

Κύριε Υπουργέ.

Με απέραντη θλίψη, πικρία και απογοήτευση, συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε Μονάδες της Πελοποννήσου, μας απέστειλαν το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» με τίτλο: «Πάτρα - 409 πρώην Στρατιωτικο Νοσοκομείο: Τι σχεδιάζουν ιδιώτες γιατροί επενδυτές», όπου μεταξύ των άλλων αναγράφεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε για την αξιοποίηση του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας την προώθηση σχεδίου μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, μέσω αναζήτησης ιδιωτικών επενδυτών, αναθέτοντας σε συγκεκριμένο γραφείο πολιτικών και αρχιτεκτόνων μηχανικών της Πάτρας, ένας εκ των οποίων τόνισε στην εφημερίδα ότι για την εκμίσθωση φέρεται να έχει ενδιαφερθεί ομάδα γιατρών από την Αθήνα, που σκοπεύουν να λειτουργήσουν ιατρική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ πρόκειται, η ομάδα αυτή των μηχανικών, να διαβιβάσει την επενδυτική πρόταση στο ΥΠΕΘΑ ζητώντας την εξειδίκευση των όρων παραχώρησης.

Καταρχήν κε Υπουργέ μας θλίβει το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της υγειονομικής περίθαλψης των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν ενημερώθηκε η Ομοσπονδία μας, με αποτέλεσμα να γεννώνται εύλογα καχύποπτα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως από μεριάς σας.

Για την ιστορία και μόνο και την πληροφόρηση όλων των συναδέλφων μας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής: 

  • Το Μαραγκοπούλειο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο ήταν γνωστό με την ονομασία «409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο», ανεγερθέν το 1937 με έξοδα του Πατρινού βιομηχάνου και μεγαλέμπορα Βασιλείου Μαραγκόπουλου, συνολικού εμβαδού σχεδόν 3.800 τ.μ., με αποθηκευτικούς χώρους και χώρο στάθμευσης οχημάτων, εντός οικοπέδου 10 στρεμμάτων περίπου, μέχρι το 2017 αποτελούσε παράρτημα του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα Πατρών. Είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το Υπουργείο Υγείας το 1982). 
  • Μετά την απομάκρυνση των κλινικών του Γ.Κ.Ν. Πατρών, το κτίριο του πρώην 409 Γ.Σ.Ν. Πατρών, με υπογραφή του (τότε) Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με όραμα, εξ όσων γνωρίζουμε του κου Πάνου Καμμένου, να επαναλειτουργήσει σαν ένα πρότυπο πρωτοβάθμιο ιατρικό κέντρο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς ιατρούς και παράλληλα θα παρέχει φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία. 
  • Η διαθήκη βάσει της οποίας γίνεται η διαχείριση του ως άνω κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως, και εφόσον τα αναγραφόμενα στο σχετικό δημοσίευμα είναι αληθή: 

  • δημοσιοποιήσετε το κείμενο της ανάθεσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το γραφείο πολιτικών και αρχιτεκτόνων μηχανικών της Πάτρας, 
  • μας γνωρίσετε τυχόν προθέσεις σας περί περίθαλψης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά και των συναδέλφων μας της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και Π.Σ. και υπό ποίους όρους, 
  • μας γνωρίσετε γιατί δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περί αναγέννησης του 409 Γ.Σ.Ν. Πατρών, επ ωφελεία των στελεχών και των πολιτών της Πάτρας, 
  • μας γνωρίσετε γιατί επιλέγεται η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου (έστω και εν υπνώσει) υγειονομικού χώρου και όχι η χρήση και λειτουργία του από το Ελληνικό δημόσιο.

ΠΟΕΣ 367/2022 409 ΓΣΝ ΠΑΤΡΩΝ by ΠΟ ΕΣ on Scribd