Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Στο xiakoslaos.gr μίλησε αποκλειστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, κ. Νίκος Κουτσουράδης, τόσο για την ανάγκη δημιουργίας Θαλάμου Αποσυμπίεσης ή αλλιώς Μονάδας Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής στο νησί της Χίου, όσο και τη σπουδαιότητα της προμήθειας και λειτουργίας του στο Γενικό Νοσοκομείο «Σκυλίτσειο».

Αρχικά, ας δώσουμε έναν ορισμό για το τι είναι τελικά ο Θάλαμος Υπερβαρικής Πιέσεως: Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελαττωμένης πίεσης και σύγχρονης παραγωγής οξυγόνου,  προκειμένου να επανέλθει το νευρικό σύστημα στην παλιά του ισορροπία και ταυτοχρόνως να αποκατασταθούν μικρές έως και πολύ σοβαρές βλάβες που αντιμετωπίζει κάποιος.

Ο κ. Νίκος Κουτσουράδης γνώριζε το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε περιπτώσεις καταδυτικών ατυχημάτων κι αυτός ήταν αρχικά ο λόγος που τον ώθησε στην παραπάνω κινητοποίηση, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. «Πριν από επτά μήνες στείλαμε αίτημα ώστε να δημιουργηθεί αυτή η μονάδα. Συγκεκριμένα, έγινε ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Μιχαηλίδη, όμως η απάντηση που λάβαμε τον Ιούλιο από το Υπουργείο ήταν αρνητική».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου, συγκεκριμένα από ομάδες διαβητικών, ΑμεΑ και αθλητικών σωματείων. «Μας προέτρεψαν να συνεχίσουμε κι έτσι μαζί με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Κίτσο, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη δράση», ξεκινώντας σιγά σιγά από μία σειρά επαφών, όπως με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, κα Ελένη Κανταράκη, η οποία όπως όλα δείχνουν εξελίχθηκε σε πολύτιμο σύμμαχο και με πολλή όρεξη προχώρησε τη διαδικασία αυτή.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το νησί μας να υπάρχει ένας θάλαμος αποσυμπίεσης», τόνισε.

Εκτός της νόσου των Δυτών, ο θάλαμος υπερβαρικού οξυγόνου έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αγωγή και άλλων νοσηρών καταστάσεων. Ενδεικτικά, μερικά από τα θέματα υγείας στα οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά είναι: Ορθοπαιδικά περιστατικά – Αναγεννητική ορθοπαιδική – Αθλητικές Κακώσεις Kiel Protocol, Ακρογωνιαίος θεραπευτικός παράγων σε χρόνια υποτροπιάζουσα οστεομυελίτιδα, τενοντίτιδες, περιοστίτιδα κ.ά.

Επιπλέον, βοηθάει στην οστεοαρθρίτιδα, προσφέρει 90% αποκατάσταση σε πώρωση καταγμάτων, οστικό οίδημα, άσηπτη νέκρωση οστών σταδίου Ι και ΙΙ, επιτάχυνση μετεγχειρητικής αποκατάστασης (π.χ. μηνίσκων, χόνδρων, τενόντων) κατά 60%, ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων κατά 55% σε διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, μυϊκές θλάσεις, βελτίωση αθλητικών επιδόσεων, πρόληψη τραυματισμών και βλάβες λόγω ακτινοβολίας σε νεοπλασματικές νόσους (ογκολογικοί ασθενείς).

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η δημιουργία ενός Θαλάμου Υπερβαρικής Πιέσως θα αποτελέσει για το νησί της Χίου αλλά και για το Βορειοανατολικό Αιγαίο, υγειονομικό φάρο, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες, καθώς είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο και στον καταδυτικό τουρισμό, μιας που εξυπηρετεί και παθήσεις όπως τη νόσο των Δυτών.

«Εμείς θέσαμε τον πήχη ένα στάδιο παραπάνω. Θέλουμε ο θάλαμος αποσυμπίεσης να εξυπηρετεί μία μεγάλη γκάμα παθήσεων. Συγκεκριμένα, εξυπηρετεί 73 διαφορετικές παθήσεις», επισήμανε.

Είναι η μοναδική θεραπεία με εκπληκτικά αποτελέσματα που αποκαθιστά τις παραπάνω βλάβες. Εφαρμόζεται σε μετακτινικές διαταραχές νωτιαίου μυελού, ελαττώνεται ο χρόνος νοσηλείας σε καρδιοπαθείς και βοηθάει στον αυτισμό. Επιπρόσθετα, επουλώνει το 92% σε διαβητικά τραύματα, έλκη φλεβικής στάσης και τραύματα, συμβάλλει κατά 65% στην απόφραξη – θρόμβωση αγγείου άκρων, ενώ κατά 80% σε περιπτώσεις συνθλίψεως, νευρολογικά περιστατικά, όπως ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικές –τραυματικές βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μία από τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλάμου αποσυμπίεσης είναι και η επαναφορά κατά 97% της ακοής και ένδειξη με υψηλά ποσοστά αποκατάστασης της οράσεως. «Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του, που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω. Η μονάδα αυτή θα συμπεριλαμβάνει κι όλες τις παραπάνω παθήσεις, δεν θα είναι μόνο καταδυτικής ιατρικής», συμπληρώνοντας ότι επιθυμούν να εντάξουν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των άξιων ιατρών του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε. Χίου, αντίστοιχος θάλαμος αποσυμπίεσης στο Αιγαίο υπάρχει μόνο στην Κάλυμνο. «Σκεφτείτε ότι αν γίνει στη Χίο κάποιο καταδυτικό ατύχημα, θα πρέπει να μεταφερθούν με αεροδιακομιδή στην Κάλυμνο ή στην Αθήνα, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο».

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η κα Κανταράκη έχει αναπτύξει μία εμπεριστατωμένη πρόταση που αφορά τη διαδικασία, την προμήθεια και τη λειτουργία του Θαλάμου Υπερβαρικής Πίεσης. Όπως δήλωσε, ο κ. Κουτσουράδης έχει αναπτύξει μία σειρά προτάσεων σχετικά με την εκπαίδευση, κατάρτιση και τη στελέχωση προσωπικού που θα απασχοληθεί. «Θα εκπαιδευτεί κόσμος πάνω σε αυτό, ήδη έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους ορισμένοι ιατροί. Προχωράμε πάνω σε αυτό και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα. Θέλουμε και πρέπει να το εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή».

Στη συγκεκριμένη φάση, έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται υπογραφές από διάφορες ομάδες για την κινητοποίηση του έργου. «Οι Στρατιωτικοί είναι πάντα δίπλα στα προβλήματα των πολιτών και σε αυτό το κομμάτι θα βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας έτσι ώστε να γίνει κάτι μεγάλο, αφήνοντάς το ως παρακαταθήκη στους νεότερους», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησής του, αφού πρωτίστως εγκριθεί επίσημα και από την Οικονομική Επιτροπή, θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ παράλληλα η χωρητικότητα του Θαλάμου Υπερβαρικής Πίεσης θα εξαρτηθεί από το κόστος. Όπως υποστήριξε, ο κ. Κουτσουράδης ακόμα κι ένα άτομο να μπορέσει να εισέλθει είναι σημαντικό, ωστόσο ο αντικειμενικός σκοπός είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι συνολικά τέσσερις θάλαμοι: «Από τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει κάτι, θα το κάνουμε από την αρχή έως το τέλος σωστά», σημειώνοντας ότι κάθε θάλαμος χρειάζεται τουλάχιστον έναν ιατρό και δύο τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Από τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δημιουργία ενός τόσο καινοτόμου έργου, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που θα προσφέρει στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το νησί μας, μιας που η Χίος θεωρείται ένας από τους δέκα καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς: «Θέλουμε να δώσουμε το ερέθισμα και όλο αυτό να γίνει πράξη, να μην φαίνεται μόνο στα χαρτιά. Κάθε φορά που ξεκινάμε και κάνουμε το επόμενο βήμα, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε και έναν νέο σύμμαχο. Οι σωστοί ηγέτες πρέπει να θέτουν και υψηλούς στόχους για να πιάσουν το επιθυμητό. Έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν», καταλήγει ο κ. Νίκος Κουτσουράδης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πραγματοποίηση αυτού του αξιόλογου οράματος.

Πηγή: www.xiakoslaos.gr