Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ.

Με ενδιαφέρον ακούσαμε την τοποθέτησή σας στο Ελληνικό κοινοβούλιο, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία αναφερθήκατε με περηφάνια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την εμπλοκή τους στον πρόσφατο χιονιά, λέγοντας τα εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και "τους οφείλεται ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεισφορά τους" στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας … οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους όπως πάντα, με αίσθηση καθήκοντος και αποτελεσματικότητα, ήταν σε ετοιμότητα βάσει των συμφωνηθέντων στα σχέδια, κινητοποιήθηκαν όταν τους δόθηκε η σχετική οδηγία και εντολή, εξετέλεσαν την εντολή που τους δόθηκε, ακόμα και εάν αυτή δεν περιλαμβάνεται στα γνωστά σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως ο "Δευκαλίων"…»

Με πρόσφατη απόφασή σας, για άλλη μία χρονιά εγκρίνετε (και ορθώς πράττετε) την υπερωριακή απογευματινή, νυκτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασία με αμοιβή, πέρα από το κανονικό ωράριο καθώς και την εργασία προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) περίπου, Υπαλλήλων Μονάδων και Υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, που κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών έτους 2022, συνολικού ύψους πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ (560.000€). Ποιων υπαλλήλων; Των υπαλλήλων που εργάζονται ως συνεργάτες μας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στα στρατιωτικά εργοστάσια, στις αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, στο διπλανό γραφείο του Επιτελείου όπου υπηρετούμε, με τη διαφορά ότι εμείς φέρουμε στρατιωτική στολή, ενώ εκείνοι όχι κι ας φέρουμε την ίδια στολή κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, αυτή του νοσηλευτή, του ράφτη, του ηλεκτρολόγου ή του πυροτεχνουργού.

Και εδώ είναι η απορία που μας μεταφέρουν συμπολίτες μας, όταν μάλιστα σας βλέπουν να υποστηρίζετε με πείσμα άλλες εργασιακές ομάδες, με τις οποίες ουδεμία ιεραρχική σχέση έχετε και όχι τους στρατιωτικούς τους οποίους προΐσταστε. Ήδη έχετε προαναγγείλει ότι θα διατεθεί οικονομική στήριξη ύψους τετρακοσίων εξήντα οκτώ χιλιάδων επτακοσίων σαράντα επτά (468.747) ευρώ στους αμπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. στην οποία εκλέγεστε (Καβάλας), μετά από συνεργασία σας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και καλώς πράττετε και μπράβο σας. 

Είναι απορίας άξιο, πως είναι δυνατό, ως πολιτικός μας προϊστάμενος, να δέχεστε τη διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων σας, όταν πρόκειται για την ίδια εργασία, στο ίδιο αντικείμενο, στην ίδια ώρα (εντός ή εκτός ωραρίου), σύμφωνα με την ιδιότητά τους (στρατιωτικοί και μη).

Οι έννοιες, «υπερωριακή απογευματινή, νυκτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασία με αμοιβή, πέρα από το κανονικό ωράριο», που σαφώς πηγάζουν από το εργατικό δίκαιο της Χώρας μας, αν και θα έπρεπε να αφορούν και τις/τους στρατιωτικούς, αποτελούν άγνωστες για εμάς λέξεις και ίσως αυτή να είναι μία από τις μεγαλύτερες αδικίες για μία, κατά τα άλλα, σύγχρονη, Ευρωπαϊκή και δημοκρατική Χώρα, που σέβεται (;) τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του. 

Η ως άνω διαφορετική αντιμετώπιση των Ελλήνων στρατιωτικών και η οικονομική απαξίωση που βιώνουμε, θεωρείται περιττό να αναφερθεί. Όπως περιττός θεωρείται να αναφερθεί και ο εμπαιγμός - κοροϊδία που βιώνουμε, μία μόλις εβδομάδα μετά τα γεγονότα της Αττικής Οδού, καθώς η καθοριστικής σημασίας συμβολή τους μέσα στη νύκτα, στο χιόνι και το κρύο, αναγνωρίστηκε... μέσω των συγχαρητηρίων του κ. Πρωθυπουργού. Και μαντέψτε κ. Υπουργέ ποιος πήρε τα εύσημα. Ακριβώς. Εκείνος που υπερήφανος δήλωνε την επόμενη μέρα για την αποτελεσματικότητα των ΕΔ. Εκείνος που οι δημοσκοπήσεις βγάζουν από τους πιο πετυχημένους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Εσείς πήρατε τα εύσημα. Και πως να μην τα πάρετε, όταν η επιτυχία σας βασίζεται στους δωρεάν και άνευ αντιλογίας εργαζόμενούς σας, σύγχρονους είλωτες εν στολεί. 

Κατόπιν των παραπάνω, σας καλούμε σήμερα κιόλας, διαλύοντας τα σύννεφα της αδικίας και της απαξίωσης που καλύπτουν τις ζωές των συναδέλφων μας, να προχωρήσετε στην έκδοση αντίστοιχης με την σχετική απόφαση, αναγνωρίζοντας την υπερωριακή απασχόλησή τους, φέροντας επιτέλους την ισονομία στο στράτευμα! Νομοθεσία υπάρχει. Νομικός είστε, πράξτε τα δέοντα.

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ by Anestis Tsoukarakis on Scribd