Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 808/2021 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 053/2021 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.) αναφορικά με παράπονα που μεταφέρθηκαν από στελέχη για την άδεια ανατροφής τέκνου και τα ερωτήματα που κατατέθηκαν στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απάντησε, μεταξύ των άλλων ότι, αναφορικά με την προτεινόμενη τροποποίηση για επέκταση του ορίου ηλικίας στη χορήγηση της υπόψη άδειας, δεν υφίσταται καταρχήν νομική αντένδειξη, ενώ όπως είναι γνωστό ότι, οι ΕΔ τελούν υπό ειδικό εξουσιαστικό καθεστώς και υπό ιδιαίτερους πρόσθετους περιορισμούς, που δικαιολογούνται από τη φύση της σχέσης τους με το κράτος και τις απορρέουσες, από την σχέση αυτή, υποχρεώσεις, όπως αυτή της διαρκούς ετοιμότητας, της αυξημένης επιφυλακής, τελικώς δε, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, καθώς εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων προς εκπλήρωση της αποστολής τους, συμβάλλοντας στην αποφυγή περιπτώσεων μαζικών απουσιών στελεχών από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το εξαιρετικά βεβαρημένο έργο τους. 

Όλη η απάντηση του κ. ΥΕΘΑ:

Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των Μονάδων - Υπηρεσιών δεν υφίσταται θέμα «υποστελέχωσης», όπως αναφέρετε στην Ερώτησή σας. Αντιθέτως, από τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού, συνυπολογιζομένων των ειδικών γνώσεων και των προσωπικών αναγκών των στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις για την επικείμενη αριθμητική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές, καθώς και της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει προκηρύξεων για πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών.

Αναφορικά με την άδεια ανατροφής τέκνου στα στελέχη των ΕΔ και τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), για τη χορήγηση οποιουδήποτε τύπου αδείας στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), απαιτείται αναφορά του στρατιωτικού προς τη Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετεί, προκειμένου ο Διοικητής να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησής της σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Το δικαίωμα του αρμοδίου οργάνου να συνεκτιμά τις επιχειρησιακές ανάγκες, κατά την εξέταση αιτήματος άδειας ανατροφής, απορρέει από την αποστολή των ΕΔ, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό στις προσωπικές ανάγκες των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των ΕΔ.

Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση για επέκταση του ορίου ηλικίας στη χορήγηση της υπόψη άδειας, δεν υφίσταται καταρχήν νομική αντένδειξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι γνωστό ότι, οι ΕΔ τελούν υπό ειδικό εξουσιαστικό καθεστώς και υπό ιδιαίτερους πρόσθετους περιορισμούς, που δικαιολογούνται από τη φύση της σχέσης τους με το κράτος και τις απορρέουσες, από την σχέση αυτή, υποχρεώσεις, όπως αυτή της διαρκούς ετοιμότητας, της αυξημένης επιφυλακής, κ.λπ.

Εν κατακλείδι, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, καθώς εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων προς εκπλήρωση της αποστολής τους, συμβάλλοντας στην αποφυγή περιπτώσεων μαζικών απουσιών στελεχών από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το εξαιρετικά βεβαρημένο έργο τους.

Περαιτέρω, το θεσμοθετημένο όριο εξάντλησης της εννεάμηνης άδειας ανατροφής μετά αποδοχών, μέχρι την ηλικία των 30 μηνών, εξασφαλίζει, αφενός τη δυνατότητα εγγραφής του τέκνου σε βρεφονηπιακό σταθμό και αφετέρου, εξυπηρετεί τόσο την ιδιαίτερη φύση και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του στρατιωτικού, όσο και τον έγκαιρο προγραμματισμό των Μονάδων/Υπηρεσιών για λήψη της εν λόγω άδειας από τα στελέχη τους.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και την αναβάθμιση του στρατιωτικού προσωπικού, το ΓΕΕΘΑ συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις - προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να εισηγηθεί, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, τις αναγκαίες βελτιώσεις ή και τροποποιήσεις.