Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ :

Υγειονομική Περίθαλψη Στρατιωτικών

 

ΣΧΕΤ. :

α.

Φ.838/26/81230/Σ.337/18 Ιουλ 16/ΔΥΠΟ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ/2ο

 

β.

ΠαΔ 7-1/2009 ΓΕΣ/ΔΥΓ «Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής Για Το Στρατό Ξηράς»

 

γ. 

Αρ. Πρωτ. 16/2021/12 Ιουλίου 2021/ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.

 

δ.

Φ.900α/4966/17920/03 Αυγ 21/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

 

ε.  

Φ.900α/3188/17919/03 Αυγ 21/ ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

 

στ.

Φ.900α/4978/19746/14 Αυγ 21/ ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

 

ζ.

Αρ. Πρωτ. 90/2019/12 Αυγούστου 2019/ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ                   

                 η.     Αρ. Πρωτ. 21/2020/12 Ιουνίου 2020/ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ

1. Η Ένωσή μας  έλαβε γνώση των (δ) έως και (στ) σχετικών, με τα οποία ο  κ. ΥΦΕΘΑ απαντάει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί ερώτησης και  αναφορών  των βουλευτών του κοινοβουλίου που εύστοχα με την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα ανέδειξαν τα διαλαμβανόμενα στο (γ) όμοιο έγγραφό μας, με το οποίο συνοψίσαμε και αναδείξαμε στην ουσία τους τα προβλήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τους υπηρετούντες στη φρουρά Καστοριάς, αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

2. Οι απαντήσεις του κ. ΥΦΕΘΑ αναλύθηκαν διεξοδικά στα μέλη και συναδέλφους μας που υπηρετούν στην φρουρά Καστοριάς. Κατόπιν, συλλέξαμε, ομαδοποιήσαμε και σας υποβάλλουμε τα ερωτήματα που τα μέλη μας ανέδειξαν όπως παρακάτω:

α. Δεν γίνεται καμία αναφορά για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στην φρουρά Καστοριάς συμβεβλημένοι με το ΥΠΕΘΑ ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως πχ ορθοπεδικός, δερματολόγος, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγος, ουρολόγος και ακτινολόγος. Με τα ισχύοντα, ο ιδιώτης ιατρός συνάπτει σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, δεν υπάρχει δηλαδή από πλευράς της υπηρεσίας διαδικασία με την οποία ενημερώνει και καλεί για την σύναψη σύμβασης ιατρούς με ειδικότητες που αναγκαιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επί τούτου αποτελεί το γεγονός, ότι ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής Καστοριάς σύνηψε σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ το 2018, κατόπιν διαρκών παραινέσεων της Ένωσης μας, χωρίς ποτέ όπως μας είχε αναφέρει τότε ο ιδιοκτήτης του, να τον έχει ενοχλήσει κάποιος εκ της υπηρεσίας.

β. Ορθά τονίζεται στις απαντήσεις του κ. ΥΦΕΘΑ ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας στα μέλη των οικογενειών των ε.ε. στρατιωτικών που είναι ασφαλισμένοι στο ΥΠΕΘΑ καθορίζονται με το ΠΔ 432/83  και επίσης υπάρχει η ελεύθερη επιλογή παρόχου υπηρεσιών υγείας. Ακόμα, σε περίπτωση επιλογής ιδιώτη ιατρού, μη συμβεβλημένου με το ΥΠΕΘΑ, η υγειονομική δαπάνη αποζημιώνεται κατόπιν υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών. Η παραπάνω διαδικασία φαντάζει ιδανική πλην όμως ένα σημαντικό μελανό σημείο για το οποίο  δεν γίνεται καμία αναφορά: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η αποζημίωση των εν λόγω δαπανών είναι σημαντικά μικρότερη από την διατιθέμενη και καταβάλλεται με  καθυστέρηση τριών μηνών τουλάχιστον.   

γ. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για το χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης εξετάσεων και την ανάγκη πολλαπλών επισκέψεων στο 424 ΓΣΝΕ που πολλαπλασιάζουν το κόστος και την ταλαιπωρία που υφίστανται συνάδελφοι και προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους, όπως γίνεται σαφές με χαρακτηριστικά παραδείγματα και στο έγγραφό μας [(γ) σχετικό].

3. H Ένωσή μας για τα προβλήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τους υπηρετούντες στη φρουρά Καστοριά έχει υποβάλει στο παρελθόν, με τα (ζ) και (η) σχετικά, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν στο θέμα, προκειμένου να ευοδωθούν λύσεις προς όφελος των στελεχών, των οικογενειών τους αλλά και της υπηρεσίας, χωρίς δυστυχώς να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα κάτι. Με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τα εν λόγω ζητήματα, το οφείλουμε στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους.  

4. Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για γενναιότητα και ειλικρίνεια απέναντι στα προβλήματα υγειονομικής φύσεως των στελεχών στην βάση της μέριμνας και της πρόληψης. Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το απόρρητο της υγειονομικής κατάστασης των στελεχών, ούτε να αντιμετωπίζονται οριζόντια, νοώντας ότι σε κάθε φρουρά υπάρχει και ένα πλήρως στελεχωμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αγκυλώσεις, καθώς είναι διαφορετικό για κάποιον που υπηρετεί στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα , στην Αθήνα (όπου υπάρχει στελεχωμένο και εξοπλισμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο), από κάποιον που υπηρετεί στην Καστοριά.