Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1818/2020 έγγραφό μας, σχετικώς με τη φερόμενη χαμηλή μοριοδότηση των ΟΒΑ σε σχέση με τη μοριοδότηση των φοιτητών σε ΙΕΚ, φέρνει στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτημα του το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Προκήρυξη πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) 

Η κυβέρνηση δημοσίευσε σε Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ταυτάριθμες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθόρισε το επίπεδο γραμματικών γνώσεων που απαιτούνται σχετικά με την πρόσληψη όλων των ειδικοτήτων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για επτά (7) χρόνια και στη συνέχεια μονιμοποιούνται. Αντίθετα οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τρία (3) συν τρία (3) χρόνια και στη συνέχεια αποστρατεύονται/απολύονται υποχρεωτικά.

Σε έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), αναδεικνύονται τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες από (ΟΒΑ), διότι θεωρούν ότι οι θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να εξασφαλιστεί η παραμονή τους, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνουν μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, από το 2014 και ζητούν την άμεση πρόσληψή τους σαν ΕΠΟΠ.

Ακόμη, εκφράζουν παράπονα διότι με την υπ΄ αριθμ. 206/2020 γνωμοδότηση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενέκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επανακαθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ΕΠΟΠ, μεταξύ των οποίων και η μοριοδότηση. Πιο συγκεκριμένα διαμαρτύρονται διότι με τη σχετική γνωμοδότηση μοριοδοτείται ο φοιτητής των ΙΕΚ με 250 μόρια, ενώ ο Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης, με εμπειρία αρκετών ετών, μοριοδοτείται μόνο 50 – 100 μόρια. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η μετάταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στο θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών ή η περαιτέρω παραμονή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι η απόλυσή τους; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΟΠ ΚΑΙ ΟΒΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd