Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύριε Πρόεδρε, αναλάβατε πρόσφατα τα καθήκοντα του Προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.). Τι σημαίνει για εσάς η νέα αυτή θέση και τι καθήκοντα προκύπτουν;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και το βήμα που μου δίνετε.

Η εκτέλεση των καθηκόντων του Προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) αποτελεί ύψιστη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους μου, που εμπιστεύονται την Π.Ο.Ε.Σ., με την εγγραφή τους στις πρωτοβάθμιες ενώσεις – μέλη της. Η σημασία άλλωστε του έργου της εκπροσώπησης των Ελλήνων στρατιωτικών είναι τεράστια. Ανέλαβα την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, λόγω της αποστρατείας του Σχη κ. Ανέστη Τσουκαράκη, ενός ανθρώπου που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη συλλογική έκφραση των στρατιωτικών, ως ο πρωτεργάτης αυτής. Ενός ανθρώπου που χάρη στις πολυετείς και αγόγγυστες προσπάθειές του όλες και όλοι εμείς αποκτήσαμε λόγο και φωνή, για να ακούγονται επιτέλους τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας και να φτάνουν στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Όπως συμπεραίνεται η εκτέλεση του έργου αυτού εκ μέρους μου είναι μια διαδρομή δύσκολη, ευθύνης αλλά και όμορφη. Κάναμε πολλά. Μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Το οφείλουμε στα μέλη μας και στους συναδέλφους που ακόμη και σήμερα βλέπουν τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις κριτικά, επιφυλακτικά και από απόσταση.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολλά και χρονίζοντα. Η μη αποζημίωση της νυχτερινής μας απασχόλησης, η οποία νομοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2017 κατόπιν διαρκούς πίεσης της Π.Ο.Ε.Σ., η μισθολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών εξ εθελοντών (ΕΜΘ), τα όρια ηλικίας αποστρατείας των ΕΠΟΠ, τα σταδιοδρομικά ζητήματα στελεχών προερχομένων εξ ΑΣΣΥ, που φωτογραφικές νομοθετικές διατάξεις απομάκρυναν τάξεις μεταξύ τους, η αυξανόμενη απασχόληση του προσωπικού σε εξωϋπηρεσιακές υποχρεώσεις, η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, τα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, ζητήματα σχετικά  με την εκπαίδευση, τη μοριοδότηση κλπ. Όπως διαπιστώνεται τα προβλήματα είναι πολλά και πολυσύνθετα , ενώ η κατά κανόνα άρνηση της πολιτείας για την επίλυση τους, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, δημιουργεί αισθήματα πίκρας, οργής και αγανάκτησης στους συναδέλφους.

Τι προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.);

Η Π.Ο.Ε.Σ. ουδέποτε σταμάτησε να αναδεικνύει όλα τα θέματα που μας απασχολούν ως εργαζομένους εν στολεί προς τους θεσμικούς φορείς, να διεκδικεί με κάθε τρόπο την επίλυση τους και να δίνει νικηφόρες δικαστικές μάχες για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, στεκούμενη δίπλα σε κάθε μία και κάθε έναν συναδέλφισσα/συνάδελφο. Διδαχτήκαμε πολλά από το παρελθόν. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά στο μέλλον. Η αποζημίωσή μας για την υπερωριακή μας απασχόληση, η αποζημίωσή μας για την απασχόλησή μας κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η απεμπλοκή των στελεχών από κάθε εργασία που είναι πέρα και έξω από την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η συνυπηρέτηση των εν γένει δημοσίων υπαλλήλων μετά των στρατιωτικών και των συναδέλφων μας των σωμάτων ασφαλείας, ζητήματα μέριμνας στρατιωτικών με ΑμεΑ και δικαστικών συμπαραστατών ΑμεΑ, η θέσπιση του συνηγόρου του στρατιωτικού, η αύξηση των κατοικιών ώστε όλες και όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται διατασσόμενοι μακράν των πατρογονικών τους εστιών να έχουν στέγη, η χορήγηση ιματισμού και ένδυσης στα χρονικά διαστήματα που προβλέπεται κλπ. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει θέληση από όλους μας. Έτσι θα πορευτούμε και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Ακόμη πιο δυναμικά.

Ποια η σχέση σας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Έχετε επαφές; Έχετε επικοινωνία; Σας ακούει;

Δυστυχώς ο νυν ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αρνείται τόσα χρόνια πεισματικά (αν και κατά το νόμο «εργοδότης») να συναντηθεί με την Ομοσπονδία μας, σ’ έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο που θα έθετε επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δυσάρεστο δε είναι ότι, σε μπαράζ εγγράφων μας και ερωτήσεων βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν δείχνει τη διάθεση και την πολιτική βούληση να επιλύσει τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Πηγή: ALT.gr