Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

Uncategorised

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

 Αθήνα, 1η Μαΐου 2022

 

«8 hours labour, 8 hours recreation, 8 hours rest»

 

    Με αυτό το σύνθημα και με περίσσεια θάρρους, αποφασιστικότητας και αγωνιστικότητας, τον Μάη του 1886, εργάτες στο Σικάγο, ύψωσαν το ανάστημά τους διεκδικώντας ανθρώπινο ωράριο εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η πρωτοφανούς μεγέθους αυτή εξέγερση, κατέληξε σε αιματοκύλισμα, καταγράφοντας άλλη μία μελανή σελίδα στην πάλη των τάξεων, η οποία όμως έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα, καθώς 136 χρόνια αργότερα, αποτελεί μέρα ορόσημο για την εργατική τάξη.

     Η εξέγερση των εργατών του Σικάγο δεν ήταν η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας εξεγέρσεις που ακολούθησαν και έμειναν στην ιστορία, όπως αυτές των καπνεργατών τον Μάιο του 1936, με τουλάχιστον 12 νεκρούς!

     Η ιστορία συνεχίζεται και καταγράφεται. Όπως κατέγραψε τις ιστορικές πορείες διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας μας, το 2012 και το 2013, κατά τις οποίες χιλιάδες ένστολοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν την κυβέρνηση στο να προχωρήσει σε νέες περικοπές αποδοχών, διεκδικώντας πίσω τις ήδη περικομμένες.

    136 χρόνια μετά και το σύνθημα 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ψυχαγωγίας και 8 ώρες ξεκούρασης είναι για εμάς ακόμη επίκαιρο! Στην Ελλάδα του 2022, σε μία κατά τα άλλα ευρωπαϊκή και ανεπτυγμένη χώρα, οι στρατιωτικοί αυτής της χώρας εργάζονται πέρα του οκταώρου χωρίς αμοιβή, όπως επίσης εργάζονται κατά τις νυκτερινές ώρες χωρίς αμοιβή!

    136 χρόνια μετά και η ανάγκη για δυνατή, αποφασιστική, διεκδικητική, καθαρή και ανεξάρτητη συνδικαλιστική συλλογικότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ! Η Π.Ο.Ε.Σ. είναι εδώ, εκπροσωπώντας δυνατά, αποφασιστικά, διεκδικητικά, καθαρά και ανεξάρτητα ΟΛΟΥΣ τους στρατιωτικούς!

 

Χρόνια πολλά! Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!