Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΑΡΘΡΑ

Επιστολή

του Ανθυπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη 

Οργανωτικού Γραμματέα της

Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.)

και Προέδρου της

Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)

 

   Στις 06 Σεπτεμβρίου 2022, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), συναντήθηκε στην πόλη της Καστοριάς με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

   Μετά τη συνάντηση η Π.Ο.Ε.Σ. με δελτίο τύπου της, το οποίο δημοσιεύθηκε σε όλα τα ιστολόγια στρατιωτικού περιεχομένου, ενημέρωσε, αφ΄ ενός όλα τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αφ΄ ετέρου τον Ελληνικό λαό, για τα κυριότερα (ενδεικτικά) θέματα που συζητήθηκαν - για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός για άμεσες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις του - και τα οποία έχουν ως εξής:

-   Αναχαίτιση αποστρατείας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας τους, των πενήντα (50) ετών.

 -   Αποκατάσταση βαθμολογίου Αξιωματικών Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.).

-   Αποκατάσταση μισθολογίου Ανθυπολοχαγών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

-  Διόρθωση υφιστάμενου μισθολογίου με έτερο, επικαιροποιημένο και ικανό να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής.

-  Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όπως νόμος προβλέπει από τη 01.1.2017.

   Κατά την πρώτη μέρα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και παρακολουθώντας την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού, έκπληκτο διαπίστωσε το προσωπικό των ΕΔ ότι, η μέριμνα για αυτό - 7ο από τα 21 μέτρα στήριξης της κοινωνίας - περιορίζεται σε πέντε (5) μόλις δράσεις, οι οποίες αφορούν σε απλή και αυτονόητη εφαρμογή του νόμου ή διόρθωση εξόφθαλμων αδικιών αυτού. Το ως άνω γεγονός, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το κλίμα και όσα συζητήθηκαν μεταξύ του κ. ΥΕΘΑ και της Π.ΟΕ.Σ., προκαλώντας ερωτηματικά, ως προς το αν, τελικά, υπάρχει η στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του κ. ΥΕΘΑ σε θέματα προσωπικού ΕΔ!

  Κατά το σκέλος των εξαγγελιών, παραβλέποντας την απουσία συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών και αντιπαρερχόμενοι του γεγονότος ότι ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε για Εθελοντές Μακράς Διαρκείας, αντί του νομικού όρου του θεσμού «Εθελοντές Μακράς Θητείας», που προκάλεσε την αγανάκτηση του συνόλου των υπόψη συναδέλφων, ως να ήταν αναλώσιμοι και με «διάρκεια» στελέχη και της παράβλεψης αναφοράς στους συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων συνταξιοδοτικού χαρακτήρα των ΕΔ, οφείλεται η εξής αληθής ενημέρωση, που βασίζεται σε υφιστάμενα νομικά κείμενα:

 -   Η μισθολογική εξέλιξη των ΕΜΘ, αφορά σε υποχρεωτικότητα τροποποίησης νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 124 και 125 του ν. 4472/2017, τα οποία εδώ και 3 χρόνια παραμένουν ως έχουν! 

-   Η μισθολογική εξέλιξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), αφορά σε διόρθωση νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, ο οποίος δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των στελεχών των ΕΔ.

 -   Η επέκταση μάχιμης 5ετίας, αφορά σε εφαρμογή νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 11 του ν.4609/2019, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε!

 - Η αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία των στελεχών των ΕΔ, αφορά σε εφαρμογή νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 127δ του ν. 4472/2017, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε!

 -  Η πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, θα αποτελέσει τη μοναδική εξαγγελία, εφόσον παράλληλα εφαρμοστεί το άρθρο 11 του ν. 4336/2015, που ακόμη και αυτή  (η πρόσθετη αμοιβή) από μόνη της έρχεται ως αναγκαστική και υποχρεωτική ενέργεια των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο ρεύμα παραιτήσεων των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και ιδίως μαχίμων Αξιωματικών.

  Όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί ο λαός να εξέλαβε το 7ο μέτρο ως στηρικτικό για τα στελέχη των ΕΔ, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα ίδια τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, τα οποία και κρίση διαθέτουν και άποψη και γνώμη.

  Κλείνοντας το παρόν, υπενθυμίζεται ότι, τη δύναμη που επιτρέπει στον Πρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης να απευθύνεται δημόσια στον Τούρκο ομόλογό του με τη φράση «Τα νταϊλίκια γιόκ με την Ελλάδα, κύριε Ερντογάν», δε τη δίνει  μόνο, ούτε ο φράκτης του Έβρου, ούτε οι φρεγάτες Belharra, ούτε τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τη δύναμη τη δίνουν πρωτ΄ απ΄ όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται πίσω από το φράκτη, πάνω στις Belharra και μέσα στα Rafale.