Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

25
Πεμ, Απρ

ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση του ALT.GR με τον Μάκη Μοσχοβάκη Επιλοχία και Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.)

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης περιστράφηκε σε αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε Μονάδες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ιδιαίτερα μάλιστα τους τελευταίους μήνες με τα προβλήματα που υπήρχαν με την Τουρκία.

Αρχικά η κουβέντα, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε η κατάσταση έγινε ακόμα πιο σύνθετη, διότι η έξαρση της πανδημίας συνέπεσε με τα γεγονότα του μεταναστευτικού στην Ορεστιάδα. Η Ένωση ανέδειξε, από την αρχή της πανδημίας, αρκετές ελλείψεις σε μέσα και υλικά προστασίας του προσωπικού, οι οποίες, μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μεταφέρθηκαν στην ιεραρχία και δόθηκαν λύσεις, όχι όμως στον ενδεδειγμένο χρόνο και άμεσο χρόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι τα προβλήματα με τον κορονοϊό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα αντιμετώπισαν αρχικώς με ίδια μέσα, διότι δεν χορηγήθηκαν σε όλα τα στελέχη τα απαραίτητα μέσα και υλικά προστασίας για τον κορονοϊό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, όπως η καταστρατήγηση του ωραρίου. Μας τόνισε ότι με τα γεγονότα στις Καστανιές του Έβρου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάστηκαν μέχρι και 70 ώρες τη βδομάδα, τη στιγμή που οι προβλεπόμενες ώρες εργασίας είναι 37,5 εβδομαδιαίως. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, όλα τα στελέχη που ενεπλάκησαν με κάθε τρόπο στα γεγονότα, υπερέβαλαν εαυτό και έδειξαν την πραγματική εικόνα των Ελλήνων στρατιωτικών, για την οποία (εικόνα) ελπίζουν και ευελπιστούν ότι η Πολιτεία δεν θα τους ξεχάσει.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης είπε, επίσης, ότι γίνεται καταγραφή των παραπάνω ωρών εργασίας, προκειμένου σε συνεργασία της Ένωσης με την Π.Ο.Ε.Σ. να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που εστίασε με έμφαση ο κ. Μοσχοβάκης, καθόσον και ο ίδιος προέρχεται από τον θεσμό αυτό, ήταν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ένεκα ενός αναχρονιστικού νομοθετικού διατάγματος, που χρήζει πλήρους τροποποίησης και εναρμονισμού του με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ΕΠΟΠ καλούνται να αποστρατευτούν ως καταλαμβάνοντες το 50ο έτος της ηλικίας τους. Οι πρώτοι ΕΠΟΠ προσελήφθησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να καλύψουν κενά της πυραμίδας, το έτος 2001 και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσης ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία, οι στρατιωτικοί για να μπορούν να λάβουν σύνταξη πρέπει να συμπληρώσουν είτε 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Και το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι αρκετοί από τους ΕΠΟΠ θα φθάσουν το πεντηκοστό έτος χωρίς όμως να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια που προβλέπονται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα έκλεισε τονίζοντας την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να δει το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και να δώσει αντίστοιχη λύση με ρύθμιση όπως έγινε με τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και για τους ΕΠ.ΟΠ, που πρόκειται εντός της επόμενης τριετίας (3ετίας) να συμπληρώσουν τα όρια ηλικίας του βαθμού τους και να αποστρατευτούν άμεσα, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται σύνταξης.

ΤΑΜΣ στον Έβρο 17-18/6/2020

Η συζήτησή μας με τον κ. Μοσχοβάκη περιστράφηκε και στα θέματα του συνδικαλιστικού κινήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στον διχασμό που επιχειρείται από κάποιους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δεν μπορεί να είναι «χαρτογιακάδες», τόνισε και «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να προάγει τη συλλογικότητα» υποστήριξε. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία ανάμεσα στις δύο Ομοσπονδίες των στρατιωτικών.

Αύριο Σάββατο 10 Οκτώβρη θα δημοσιευθεί το Β΄ Μέρος της επίσκεψης του ALT,GR στον Έβρο με τις συναντήσεις με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Βλισίδου Εύα, με φαντάρους που κάνουν τη θητεία τους σε στρατόπεδα της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και με τον Αναστάσιο Γεωργιάδη Πρόεδρο του σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας.

Πηγή: Alt.gr