Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.Τ.Α.), Σημαιοφόρος Σγούρος Αλέξανδρος, στο ALT.gr.

Κύριε Σγούρο, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών και από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα σ’ αυτό το χώρο.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΣΠΕΕΔΤΑ, να σας ευχαριστήσουμε προσωπικά τόσο εγώ όσο και το υπόλοιπο ΔΣ, για την φιλοξενία και το βήμα που μας δίνετε, για να καταθέσουμε την άποψή μας, μέσω της ιστοσελίδας σας, σχετικά με την συλλογική έκφραση των Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία όπως πολλοί γνωρίζουμε κάνοντας μια μικρή ιστορική διαδρομή για όσους δεν γνωρίζουν, η πρώτη απόπειρα δημιουργίας ήπιου συνδικαλισμού, ήταν πριν δεκαέξι (16) χρόνια, το έτος 2004, με την ονομασία ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, της οποίας ανεστάλη η λειτουργία της με δικαστική απόφαση και μετά την κατάργηση αυτής ιδρύθηκε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ (ΣΥ.Σ.Μ.Ε.Δ), όπου η πολιτεία προχώρησε και πάλι στην κατάργηση αυτής και προ της καθαρογραφής της εφετειακής απόφασης αναστολής της λειτουργίας της, ιδρύθηκε εκ νέου άλλος σύνδεσμος, με την ιδία συντομογραφία, ως ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ). Οι δικαστικοί αγώνες όλων αυτών, με πρωτεργάτη τον Σχη (ΣΔΓ) ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ Ανέστη και των λοιπών ακολούθων του, δικαιώθηκαν, με την ιστορική απόφαση 3/2012, της Ολομ. του ΑΠ, όπου δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη των Ε.Δ. να μπορούν ιδρύουν και να συστήνουν ενώσεις προσώπων. Ως αποτέλεσμα αυτό ήταν το 2013 να ιδρυθεί η ΠΟΕΣ και μετά από την συνδικαλιστή δράση που αναπτύχθηκε μέσω της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων αυτής, η πολιτεία το 2016 με το ν.4407/16, ένταξε τα εν λόγω σωματεία, στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Θεσμικά πλέον η συνδικαλιστική δράση οδεύει στο κλείσιμο τεσσάρων (4) ετών και μέσα στο διάστημα αυτό, ιδρύθηκαν πολλές ενώσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών (ΕΣΠΕΕΔΤΑ), που ως γνωστό ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016, όπου ιδρυτικά μέλη αυτής συμμετείχαν παλαιότερα ως μέλη του ΣΥΣΜΕΔ και της Ε.Σ.ΠΕ.Α και από την λιγοστή εμπειρία αυτών, στάθηκε αφορμή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις προσπάθειες που κατέβαλαν, να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών συναδέλφων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, αποκτώντας συνδικαλιστική¨ συνείδηση και από την δράση αυτή κατανοήθηκε πλήρως η ανάγκη της συλλογικής έκφρασής τους μέσα από τα σωματεία.

Αρχικά το εγχείρημα της καθιέρωσης και της αναγνώρισης της ένωσης χαρακτηρίζεται δύσκολο, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, των πολλών υπηρεσιών και μονάδων διαφορετικών Όπλων, που εδρεύουν γεωγραφικά εντός της Περιφερειακής Ενότητας του Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου από πλευράς μας απαιτείται η διαρκή επαφή με όλα τα υπηρετούντα στελέχη στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου πέραν της γνωριμίας να υπάρξει δυνατότητα καταγραφής και ενεργειών επίλυσης των εργασιακών και λοιπών προβλημάτων των στελεχών. Σταθμός του εγχειρήματος καθιέρωσης στάθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου μας, με αποκορύφωμα την επιστροφή των αντισυνταγματικών περικομμένων αποδοχών μας, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην άδεια ανατροφής τέκνου και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ., η απαλλαγή μετά από την 24ωρη υπηρεσία και άλλες πολλές επιτυχίες και κεκτημένα της Ομοσπονδίας μας. Οι αγώνες θα συνεχισθούν με επιτυχία στις επόμενες διεκδικήσεις επ’ ωφελεία όλων των στελεχών, έτσι ώστε να εποικοδομηθεί σε πιο γερές βάσεις η θεμελίωση των δεσμών και της εμπιστοσύνης στα μέλη μας.

Αλλά η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα υπάρχει ακόμη σε πολλά στελέχη και ευελπιστούμε ότι με το έργο που επιτελούμε, υπηρετώντας τον υγιή συνδικαλισμό, αναδεικνύοντας και επιλύοντας μέσω της Ομοσπονδίας τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, θα ξεπεράσει κάθε δισταγμό και σιγά σιγά ο κάθε δύσπιστος θα ενώσει την φωνή του με αυτές των υπολοίπων.... Διαβάστε όλη τη συνέντευξη