Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

   Δελτίο Τύπου

   

       Πέρασαν 200 χρόνια απ την ημέρα που γράφτηκε ένα απ’ τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Κάθε χρόνο σαν σήμερα 30 Μαρτίου η  σκέψη μας ταξιδεύει στην αιματοβαμμένη αλλά και τόσο ένδοξη ιστορία του τόπου μας.

      Τον Μάρτιο του 1822 κηρύσσεται η επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με τον Αντώνιο Μπουρνιά αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν το φρούριο της κεντρικής Χίου. Στις  30 Μαρτίου φθάνει ο  οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία τοτε άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού.

      Ο Οθωμανικός στρατός προχώρησε σε εκτεταμένες λεηλασίες και σφαγές άμαχου πληθυσμού. Όλη η Χίος πνίγηκε στο αίμα. Χιλιάδες άμαχοι σφαγιάσθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στη Νέα Μονή, στον Ανάβατο, στο Μελανειός. Από τους 120.000 χριστιανούς κατοίκους νησιού ελάχιστοι γλίτωσαν, αφού ο απολογισμός της βαρβαρότητας ήταν: 42.000 σφραγισθέντες, 21.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη,  52.000 αιχμάλωτοι, στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, και μόλις 1.800-2.000 όσοι απέμειναν στο νησί.

      Η Νέμεση όμως θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 - 7 Ιουνίου 1822). Οι 2.000 άνδρες που βρίσκονταν πάνω στη ναυαρχίδα χάθηκαν σχεδόν όλοι. οι Τούρκοι της Χίου, όταν έμαθαν  το περιστατικό, αποτελείωσαν τον αφανισμό του νησιού με την καταστροφή των Μαστιχοχωρίων.

     Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου είχαν μεγάλη επίδραση στην κοινή γνώμη της Ευρώπης. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι τις απεικόνισαν και ποιητές έγραψαν τη θλιβερά καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά.

     Τιμάμε όλους τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Ελευθερίας. Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στους χιλιάδες Χιώτες και Χιώτισσες  που σφαγιάστηκαν ή πωλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα. Τους δίνουμε την υπόσχεση ότι δε θα ξεχαστούν αλλά θα υμνούνται και θα τιμώνται.

                                                                                                                                                      

     -Ο-     

Προέδρος

Κουτσουράδης Νικόλαος

ΕΠΟΠ Επχίας (ΠΖ)

6975593281