Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χίος, 14 Αυγ 22

      Την 15η Αυγούστου του έτους 1940, όλος ο Ελληνισμός εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίκεντρο της μεγάλης θρησκευτικής εορτής, το Νησί της Μεγαλόχαρης, η Τήνος. Στο λιμάνι της νήσου ξεχωρίζει σημαιοστολισμένη η «Έλλη», το ελαφρύ καταδρομικό και καμάρι του Πολεμικού μας Ναυτικού. Στο καταστρώματός της με εθνική υπερηφάνεια, Αξιωματικοί και ναύτες ετοιμάζονται για την αποβίβασή τους στην προκυμαία προκειμένου να αναλάβει την λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας.

      Περί ώρα 8.25 μια τρομερή έκρηξη συνταράσσει το ελαφρύ καταδρομικό. Τον αρχικό αιφνιδιασμό διαδέχονται κραυγές πανικού, τόσο επί του πολεμικού σκάφους όσο κι επί της προκυμαίας. Πυκνοί καπνοί γεμίζουν τον ουρανό, καθώς εκρήγνυνται το μηχανοστάσιο και οι δεξαμενές πετρελαίου του καταδρομικού. Ακόμη δύο εκρήξεις σημειώνονται στην προκυμαία, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών. Ο απολογισμός για το Πολεμικό Ναυτικό είναι βαρύς: 9 νεκροί και 24 τραυματίες βυθίζουν στο πένθος ένα ολόκληρο Έθνος.    Μαζί με το πένθος όμως, αναδύεται η οργή για τους υπεύθυνους του θρασύδειλου χτυπήματος

      Το καταδρομικό «Ελλη» αποτέλεσε ένα πανίσχυρο σύμβολο αντίστασης κατά του φασισμού και επανεντάχθηκε στους κόλπους του πολεμικού μας ναυτικού. Μετά το τέλος του Πολέμου μάλιστα το ιταλικό ναυτικό αποζημίωσε το ελληνικό ναυτικό με την αντικατάσταση του. Έτσι τον Ιούνιο του 1951 ένα ελαφρύ καταδρομικό παραδόθηκε στην Ελλάδα, το οποίο μετονομάστηκε σε «Έλλη» και υπηρέτησε το ναυτικό μας ως το 1965.

           Ο τορπιλισμός αυτός στα πλαίσια ενός Παγκόσμιου Πολέμου ανέδειξε κυρίως την φιλοπατρία του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει σε στιγμές έκτακτης ανάγκης για την χώρα μας. Οι ιστορίες ανδρείας και άκρατου ηρωισμού κυριαρχούν στις αιματοβαμμένες σελίδες του ελληνικού έθνους, αλλά η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούσαν ανέκαθεν τα ύψιστα αγαθά για τους Έλληνες.

 

-Ο-

 

-Ο-

Εκπρόσωπος Τύπου

 

Προέδρος

 

 

 

Άγγος Χρήστος

 

Κουτσουράδης Νικόλαος

ΕΠΟΠ Λχίας (ΠΖ)

 

ΕΠΟΠ Επχίας (ΠΖ)