Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Δευ, Μαρ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Χίος, 06 Μαρτίου 2023

θεμα:   Υπερβαρικό Οξυγόνο - Αθλητισμός   

         Η Ένωσή μας με έγγραφα της στους αρμόδιους έχει προτείνει να τοποθετηθεί Θάλαμος Υπερβαρικού Οξυγόνου (Θάλαμος Αποσυμπίεσης) ο οποίος να τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Ο παραπάνω θάλαμος θεραπεύει πληθώρα παθήσεων γιαυτό και το ΔΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενημέρωση του προσωπικού που βρίσκονται ιδιαίτερα στο Βόρειο Αιγαίο.

          Αθλητές, επαγγελματικές αθλητικές ομάδες στην Ευρώπη και περισσότερο στις Η.Π.Α, καθώς και επαγγελματίες της αθλητιατρικής από όλο τον κόσμο εφαρμόζουν τις δράσεις της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της «αθλητικής κόπωσης» και τους σχετιζόμενους με τον αθλητισμό, τραυματισμούς.

           Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ή Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία (ΥΒΟ) είναι η εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση [(δηλ. σε πίεση περιβάλλοντος μεγαλύτερη της μιας ατμόσφαιρας (1 ΑΤΜ)]. Διενεργείται εντός ειδικού θαλάμου (θάλαμος αποσυμπίεσης). Με την εισπνοή οξυγόνου σε Υπερβαρικό περιβάλλον, το οξυγόνο διαλύεται στο αίμα έως και 20 φορές περισσότερο και έτσι ο οργανισμός μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε περιοχές με επηρεαζόμενη αιμάτωση π.χ. περιοχές που έχουν οίδημα, φλεγμονή, αγγειακά κ.λ.π προβλήματα.

          Το  Υπερβαρικό Οξυγόνο: Βασικό στοιχείο της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας είναι το οξυγόνο. Η οξυγονοθεραπεία είναι ένας φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, τραυματισμών ή υπερκόπωσης & υπερπροσπάθειας, καθώς η οξυγονοθεραπεία προσφέρει ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή σωματική και ψυχική υγεία, το οξυγόνο.

       Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο ή οξυγονοθεραπεία προσφέρει:

 1. Βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία στους σκελετικούς μύες.
 2. Βελτιώνει την αερόβια αντοχή των αθλητών κατά την προπόνηση.
 3. Προλαμβάνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς, που προκαλεί πόνο, κράμπες, κόπωση και οδηγεί σε τραυματισμούς.
 4. Προάγει την απόδοση, τη δύναμη, την αντοχή, ελαττώνει την κόπωση και προάγει την επούλωση μικρών τραυματισμών σε μυς, συνδέσμους και χόνδρους κατά την άσκηση.
 5. Μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση, τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
 6. Αναζωογονεί βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση σε όλα τα όργανα.
 7. Δημιουργεί μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), νεύρα και οστά.
 8. Ανανεώνει, με την απελευθέρωση των βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και την ενεργοποίησή τους για την επισκευή του εκάστοτε ιστού.
 9. Μειώνει τον πόνο, το οίδημα, τις κράμπες και τα μουδιάσματα.

       Οι 3 λόγοι που οι αθλητές της ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού προσφεύγουν σε θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο είναι:

       α.         Η γρηγορότερη και εξασφαλισμένη αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων καθώς με την  έναρξη θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο από 24 ώρες μέχρι και 3 ημέρες μετά την κάκωση εξασφαλίζει:

 1.  Μείωση του χρόνου αποκατάστασης και ταχύτερη επάνοδο των αθλητών στην ενεργό δραστηριότητα κατά 55%.
 2.  Ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης των συνδεσμικών κακώσεων κατά 60 %.
 3.  Πάνω από 50% μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά από χειρουργική παρέμβαση.

       β.         Προλαμβάνει μικροτραυματισμούς και κακώσεις, γιατί η θεραπεία:

 1. Καταπολεμά την κόπωση ( μυϊκός κάματος - καταπόνηση αρθρώσεων - τενόντων - ραβδομυόλυση κ.ά.) κατά την προπόνηση.
 2. «Καθαρίζει» γρήγορα το γαλακτικό οξύ, την ουρία και άλλα παραπροϊόντα της «κούρασης» του προπονητικού φορτίου και των αγώνων.
 3. Συμβάλλει άμεσα στη μείωση της φλεγμονής (οίδημα-πόνος) που δημιουργείται από τη συνεχή προπόνηση.
 4. Συμβάλλει στην ταχεία αποκατάσταση - επούλωση μικροτραυματισμών σε μυς, συνδέσμους, χόνδρους κατά την προπόνηση και τους αγώνες.

       γ.         Προάγει τις αθλητικές επιδόσεις και αυξάνει την αντοχή, γιατί μέσω της θεραπείας:

 1. Εξασφαλίζεται η οξυγόνωση κάθε κυττάρου.
 2. Βελτιώνεται η αιματική κυκλοφορία λόγω της δημιουργίας μικρών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή αγγεία).
 3. Προάγεται η παραγωγή ενέργειας κάθε κυττάρου λόγω της αύξησης των επιπέδων της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), που είναι η μπαταρία του οργανισμού.
 4. Βελτιώνεται η αερόβια αντοχή των αθλητών. Αυξάνεται η μεγίστη ικανότητα τρεξίματος και του VO2max.
 5. Προλαμβάνεται η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς.
 6. Οκταπλασιάζεται η διέγερση του μυελού των οστών για την παραγωγή βλαστοκυττάρων.

         Απολογισμός της ΗΒΟ θεραπεία υπερβαρικού Οξυγόνου και Αθλητισμός

      Ομάδες Ποδοσφαίρου στην Ευρώπη: Dundee United, Manchester United, Milan, Real Madrid, Barcelona, Porto. Αθλητικές Ομάδες στις ΗΠΑ: hockey (NHL), football (NFL), Μπάσκετ (NBA) και ποδοσφαίρου (MLS) αλλά και ομάδες χρησιμοποιούν το υπερβαρικό οξυγόνο καθημερινά ως μέρος πρόληψης και αποκατάστασης.

      Διεθνείς Αθλητές: Cristiano Ronaldo, David Beckham, John Smoltz, Mario Lemieux, Evander Holyfield, Charlie Ward, Terrell Owens, Lance Armstrong, Wayne Rooney έχουν χρησιμοποιήσει το υπερβαρικό οξυγόνο για αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς.

      Ελλάδα: Οι Δρομείς «προλαμβάνουν» την ιστική κάκωση που προκύπτει από το σύνδρομο διαμερίσματος. Επίσης μεμονωμένα Αθλητές Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Στίβου, Ρυθμικής Γυμναστικής, Ταε Κβο Ντε, Μουαι Τάι, Δρομείς, Στίβου, έχουν εντάξει τη θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ως μέσο αποθεραπείας και αποκαμάτωσης.

 

       Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο για την σπουδαιότητα της εγκατάστασης Θαλάμου Υπερβαρικού Οξυγόνου και τις παθήσεις που θεραπεύει με στόχο να τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο Χίου.

      Η Χίος θα δημιουργήσει επίσης έναν πόλο έλξης στο Βόρειο Αιγαίο θέμα που έχει υποβληθεί απ΄ την Ένωσή μας ως υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς.

 

-Ο-
Πρόεδρος
Νικόλαος Κουτσουράδης
ΕΠΟΠ Επχίας(ΠΖ)
6975593281