Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Επίδομα Στόλου)

ΣΧΕΤ. :   α.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 060/2022 έγγραφό μας

              β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 066/2022 έγγραφό μας

              γ.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 927/18-11-2022 ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΡΙΖΑ)

              δ.   Φ. 900α/3756/18701/19-Δεκ-22//ΥΠΕΘΑ απάντηση της ΒτΕ

  1. Σας γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες και κατόπιν της κατάθεσης τροπολογίας επί του νομοσχεδίου μέριμνας του ΥΠΕΘΑ μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου που πιθανώς στο ενδιάμεσο να έχει ήδη ψηφιστεί, η Ένωσή μας έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων διαμαρτυριών συναδέλφων στελεχών του ΠΝ που, πλέον, έχουν απαυδήσει από τον εμπαιγμό.

 

  1. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα τεκμηριώσαμε λεπτομερώς τόσο τα προβλήματα που υφίστανται στις εργασιακές συνθήκες στο ΠΝ και σχετίζονται με τον αυξημένο αριθμό παραιτήσεων [σχετικό (α)], όσο και την πολλαπλή προσβολή κατά των πληρωμάτων του Στόλου με αφορμή το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 600 € [σχετικό (β)], διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι το ΠΝ δέχεται ένα συντονισμένο πόλεμο απαξίωσης, από την ίδια του την Ηγεσία.

 

  1. Ενώ είχε εξαγγελθεί (ξανά και ξανά, ακόμα και από τον κ. Πρωθυπουργό) το περιβόητο επίδομα Στόλου που τελικώς κατέληξε για ευνόητους λόγους να υποβαθμιστεί σε «επίδομα αποστολών», με την υπόψιν τροπολογία διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι προστέθηκαν δικαιούχοι, με αδιαφανείς όρους, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και δημιουργεί εύλογες απορίες, αλλά και ταραχή στο προσωπικό του ΠΝ.

 

  1. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση Β’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 προστέθηκαν εδάφια που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «Από 1.1.2023 το επίδομα της παρούσας προσαυξάνεται για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, καθώς και για το Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της προσαύξησης του ως άνω επιδόματος. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των Είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ ετησίως.»

 

  1. Οι απορίες που δημιουργούνται είναι εύλογες και πολλές:

 

              α.   Πως ορίζεται το ανώτατο ύψος της δαπάνης όταν οι απασχολήσεις του Στόλου είναι αδύνατον να προσδιοριστούν καθ’ όσον εξαρτώνται από τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις (βλ. καλοκαίρι 2020), ακόμα και από καιρικές συνθήκες ή φυσικά φαινόμενα (πχ μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συνδρομή σε διασώσεις κλπ);

 

              β.   Για ποιον λόγο οι δικαιούχοι ορίζονται με διαφορετικό τρόπο; Οι μεν δικαιούχοι του ΠΝ ορίζονται ρητώς ως «πληρώματα των πολεμικών πλοίων», ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι καλύπτονται από ένα πέπλο γενίκευσης υπό τη γενική φράση «Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή»;

 

              γ.   Ποιες είναι οι εν λόγω «ειδικές αποστολές»; Ποια καθήκοντα και ποια είδη εκτέλεσης υπηρεσίας εμπεριέχουν και με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί; Σε ποιο Όπλο και ποιες Υπηρεσίες/Μονάδες υπηρετούν εν λόγω δικαιούχοι;

 

              δ.   Στην (υποθετική) περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν είναι μόνο στελέχη του ΠΝ, πως και με ποια κριτήρια θα γίνεται ο επιμερισμός, ιδίως στην περίπτωση που υπερβαίνεται το ανώτατο όριο των 25 εκατομμυρίων κατ’ έτος;

 

        ε.    Προτίθεται η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να αναγνωρίσει και θεσμοθετήσει την υπερωριακή εργασία και κατ΄ αντιστοιχία την αποζημίωση και ασφάλισή της, αφού αποδεδειγμένα παρέχεται από το στρατιωτικό προσωπικό;

 

        στ.  Προτίθεται η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να αναγνωρίσει τη γνήσια ετοιμότητα προς εργασία, ή θα συνεχίσει να «κρύβεται» πίσω από την ατυχή περιγραφή του άρθρου 127 του (δ) ομοίου κατά την οποίαν οι στρατιωτικοί εργάζονται «χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας», παραγνωρίζοντας ότι ουδέποτε γίνεται συμψηφισμός ωρών εργασίας;

 

  1. Όπως είμαστε βέβαιοι ότι η Ηγεσία των ΕΔ γνωρίζει, προκειμένου να μπορέσει να επιχειρήσει μια Μονάδα του Στόλου απαιτείται συντονισμένες ενέργειες σε πολλά επίπεδα. Εν λόγω ενέργειες πολύ συχνά είναι έκτακτες, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση βλαβών εντός ή μακράν βάσης.

 

  1. Εν λόγω διαδικασία απαιτεί κινητοποίηση, ενίοτε μεγάλου αριθμού, προσωπικού, το οποίο οφείλει να συντονιστεί για να αποκαταστήσει το πρόβλημα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια βλάβη, απαιτείται είτε η ανάκληση προσωπικού σε μη εργάσιμο ωράριο και, ως γνωστόν, δίχως να αναγνωρίζεται υπερωριακή αποζημίωση και δίχως ο χρόνος εργασίας να αναγνωρίζεται ασφαλιστικά.

 

  1. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. ΥΕΘΑ διά της (δ) σχετικής απάντησής του που είχε προκληθεί με τη (γ) σχετικής ερώτησης της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθηνών, κα. Αγγελική Αδαμοπούλου, είχε διαβεβαίωσε ότι «αναγνωρίζει πλήρως την ιδιαιτερότητα των συνθηκών εργασίας και της φύσης του έργου των στελεχών του ΠΝ, και ιδιαιτέρα των υπηρετούντων στα πολεμικά πλοία, μία σύνθετη πολεμική μονάδα, η λειτουργία και η δράση της οποίας δεν περιορίζεται μόνο κατά το χρόνο που επιχειρεί, αλλά συνεπιφέρει την ανάγκη συνεχούς διατήρησης ετοιμότητας / επιφυλακής, όπως και μακράς απουσίας των πληρωμάτων από τη φρουρά / τόπο προτίμησής τους.» Δυστυχώς τα έργα δεν δείχνουν να συμβαδίζουν με τους λόγους.

 

  1. Από τα προαναφερθέντα, που δύνανται να επιβεβαιωθούν από την καθημερινότητα των στελεχών, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το προσωπικό του ΠΝ:

 

              α.   Βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση του εργοδότη του, με ενεργοποιημένα κινητά τηλέφωνα υπό καθεστώς διαρκούς ανάκλησης γεγονός που συνεπάγεται γνήσια ετοιμότητα προς εργασία και οφείλει να συνυπολογίζεται ως επίσημος εργάσιμος χρόνος.

 

              β.   Υπόκειται σε ελαστικοποιήσεις του θεσμοθετημένου εργασίμου ωραρίου και παρεμβάσεις στον προσωπικό του χρόνο κατά κρίση της Υπηρεσίας, ενέργεια που δεν προβλέπεται από το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.

 

              γ.   Παρέχει υπηρεσίες δίχως την αντίστοιχη αναγνώριση (οικονομική, εργασιακή, ασφαλιστική), διότι απλούστατα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για τους στρατιωτικούς.

 

  1. Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι με το ανωτέρω λεκτικό της τροπολογίας ο νομοθέτης νοεί ως «ειδική αποστολή» την προαναφερθείσα διαδικασία στην οποίαν υπόκειται διαρκώς το προσωπικό του ΠΝ προκειμένου να αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

 

  1. Συναφώς τούτου, θεωρούμε ότι το εν λόγω λεκτικό αφορά την επέκταση του δικαιώματος αποζημίωσης αποκλειστικά σε όλα τα στελέχη του ΠΝ τα οποία εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες, ανεξαρτήτως εάν υπηρετούν σε μονάδες του Στόλου ή όχι και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με φημολογούμενες άνωθεν παρεμβάσεις προκειμένου να ενταχθούν ως δικαιούχοι «ημέτεροι» εκτός ΠΝ, ως έχει αποκαλύψει το τελευταίο διάστημα σχετική αρθρογραφία δημοσιογράφων του αμυντικού ρεπορτάζ.

 

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.