Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

05
Κυρ, Μάι

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 ΘΕΜΑ:     Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (Έκθεση σε Ακτινοβολίες)

ΣΧΕΤ. :     α.   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

                β.   ΣΥΑ ΥΠΕΘΑ 2022

 

  1. Προσφάτως αναφέρθηκε από μέλη μας ότι, πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε, από εταιρία κινητής τηλεφωνίας, εγκατάσταση κεραίας στη ν. Φαρμακονήσι, για την εγκατάσταση της οποίας επελέγη σημείο πλησίον των ημερήσιων δραστηριοτήτων του προσωπικού.

 

  1. Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες, η λειτουργία της κεραίας συνοδεύεται από έναν έντονο και συνεχή θόρυβο που καταντάει ανυπόφορος, ενώ έκτοτε συχνά είναι τα φαινόμενα κεφαλαλγιών, ακόμα και σε στελέχη που ουδέποτε είχαν αντιμετωπίσει τέτοιας φύσεως προβλήματα.

 

  1. Από τα προαναφερθέντα καθίσταται προφανές ότι οι στρατιωτικοί εκτίθενται σε ακτινοβολίες, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι κεφαλαλγίες, σε σημείο να διερωτώνται εάν η εγκατάσταση έγινε κατόπιν μελέτης και ποια τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων. Θεωρούμε ότι είναι εκ του περισσού να αναφερθεί ότι τα στελέχη ανησυχούν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τους ίδιους είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το αν η Υπηρεσία έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως ο νόμος ορίζει.

 

  1. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την ανάδειξη του θέματος προκειμένου:

 

              α.   Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετακίνησης της κεραίας και των παρελκομένων της, σε έτερο και πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού όπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν επηρεάζονται από τη λειτουργία της.

 

              β.   Να διενεργηθεί μέτρηση ακτινοβολίας από αρμόδιο προσωπικό ή φορέα και ακολούθως να ενημερωθούν τα στελέχη για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς και για τους κινδύνους πρόκλησης βλαβών στην υγεία τους.

 

  1. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Στυλιανός Κάλλας

Σημαιοφόρος (Ε)

6956032766

Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Πλόχωρος

ΕΠΟΠ Επιλοχίας (ΠΖ)

6936190501