Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Δευ, Μάι

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

                                                                                  ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

                                                                                                                                      Σαλαμίνα, 13 Νοεμβρίου 2023

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ανακοίνωση πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σύμφωνα με την οποίαν υπήρξαν «καταγγελίες στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού» ότι εξαιτίας της λήξης του ΔΣ του ΜΤΝ από την 1η Σεπ 23 δεν χορηγείται το Βοήθημα Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας και δεν εξετάζονται τα αιτήματα δανειακών συμβάσεων σε δικαιούχους.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, ήδη, μέρες πριν από τη δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης, ήταν γνωστό στις τάξεις του ΠΝ ακόμα και το όνομα που προορίζεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΔΣ του ΜΤΝ. Ως επίσης ήταν γνωστό ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας του διορισμού του ΔΣ πιθανώς να ανακοινωθεί και εντός αυτής της εβδομάδας.

Προκαλεί, λοιπόν, πολύ μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι «στελέχη του ΠΝ» (γενικώς) παρουσιάζονται να απευθύνθηκαν, σε Ένωση που εδρεύει ηπειρωτικά και ουδεμία σχέση με το ΠΝ έχει καθ’ όσον βασίζεται σε στελέχη του ΣΞ, προκειμένου να «καταγγείλουν» κάτι που ήταν ήδη γνωστό ότι βρισκόταν σε διαδικασία οριστικής επίλυσης διότι εκκρεμούσε η υπογραφή ΥΕΘΑ.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, για ένα θέμα που υφίσταται από το Σεπτέμβριο, οπότε και έληξε η θητεία του προηγούμενου ΔΣ του ΜΤΝ (κάτι που ήταν γνωστό και προγραμματισμένο ότι θα γινόταν καθ’ όσον η θητεία είναι προκαθορισμένη), οι «καταγγελίες» προέκυψαν δύο μήνες μετά. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κατά το ίδιο διάστημα οι Ενώσεις μας, ως οι κύριοι θεσμικοί εκπρόσωποι των στελεχών του ΠΝ, λάμβαναν δεκάδες τηλεφωνήματα με ερωτήσεις ακριβώς για την ίδια εκκρεμότητα και ενημερώναμε ως προς την κατάσταση της υπόθεσης. Κοινώς, τα στελέχη του ΠΝ ήξεραν όλο το διάστημα πολύ καλά τι ισχύει και γι’αυτό σ’εμάς δεν έφτασαν καταγγελίες, αλλά ερωτήματα.

Το σοβαρότερο όλων, όμως, σχετίζεται με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση. Διαπιστώσαμε ότι τα στελέχη του ΠΝ, ελέω διαδικτύου, πιθανώς πληροφορήθηκαν με τη διαδικασία του «χαλασμένου τηλεφώνου» από τους ελάχιστους που διάβασαν την ανακοίνωση, ότι «κάποιοι συνδικαλιστές» (γενικώς) γνωστοποίησαν ότι «υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή του ΒΟΕΑ», προφανώς ως παραλληλισμός με τα προβλήματα καταβολής του από το ΜΤΣ.

Κοινώς, η ατυχής αλλά όχι τυχαία ανακοίνωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού σωματείου προκάλεσε τεράστια σύγχυση και ανησυχία στα στελέχη του ΠΝ, τα οποία την τελευταία εβδομάδα επικοινωνούν εδώ και μέρες με τις Ενώσεις μας για να πληροφορηθούν «τι είδους πρόβλημα υπάρχει» με τη ρευστότητα του Ταμείου που ανάγκασε «το ΜΤΝ να σταμάτησε να δίνει τα χρήματα στους δικαιούχους» ή «αν θα πάρουμε εφαπάξ», όπως χαρακτηριστικά μας έχει μεταφερθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου διαπιστώσαμε ότι τα στελέχη δεν έχουν καν γνώση της αρχικής ανακοίνωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθησυχάζουμε όλα τα στελέχη του ΠΝ καθώς και τις/τους νυν και μελλοντικές/ούς δικαιούχους, ότι οι καταβολές του ΒΟΕΑ διεκόπησαν προσωρινά για τυπικούς και όχι οικονομικούς λόγους, δηλαδή λόγω μη ύπαρξης ΔΣ, εκκρεμότητα που από πληροφορίες μας (ήδη από την περασμένη βδομάδα) αναμένεται να επιλυθεί πολύ σύντομα. Το ΜΤΝ είναι ένα υγιές Ταμείο για το οποίο δίνουμε διαρκή αγώνα και τα στελέχη του ΠΝ δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Ωστόσο, προτρέπουμε τα στελέχη του ΠΝ να προσέχουν τις πηγές ενημέρωσής τους και να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τους γνωστούς τρόπους (τηλεφωνικά, μέσω e-mail, με μηνύματα) με τις Ενώσεις μας, διότι οι παιδικές ασθένειες που ταλαιπωρούν το συνδικαλισμό στις ΕΔ από τη γέννησή του φαίνεται ότι δεν θα τον εγκαταλείψουν ποτέ. Για την ιστορία και μόνο, θα σχολιάσουμε ότι μετά το αίτημα κατάργησης του ΕΛΠΝ, είναι η δεύτερη έμμεση «επίθεση» που δέχεται το ΜΤΝ και μάλιστα από την ίδια κατεύθυνση, σε ένα διάστημα που θεσμικοί απόστρατοι του ΣΞ με μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες επιδιώκουν την ενοποίηση των ταμείων.

Κατόπιν τούτων, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και κάθε «ενδιαφερόμενο» ότι οι Ενώσεις μας που εκπροσωπούν θεσμικά τα στελέχη του ΠΝ δεν θα επιτρέψουμε:

  • Οι στρατιωτικοί του ΠΝ να χρησιμοποιηθούν ως «δεξαμενή» για να υλοποιήσουν κάποιοι τα σχέδιά τους.
  • Σε τέτοιες ενέργειες να γίνουν «επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις».
  • Να παγιωθούν παιχνίδια «ενημέρωσης» βασιζόμενα σε καταγγελίες φαντάσματα, που αμφισβητούμε ότι συνέβησαν ποτέ.