Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Προσωπικό - Διοικητικά (Μη Χορήγηση Αδείας Απουσίας Λόγω Μετάθεσης σε ΟΒΑ)

α. Υπ΄ αριθμ. Φ.400/34/292616/Σ4753/2016 (ΦΕΚ Β΄ 2808, «Ρύθμιση των ειδών των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των κατηγοριών του δικαιούμενου προσωπικού, των προϋποθέσεων, της διάρκειας, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου ζητήματος για τη χορήγησή τους στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων»)

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1100/26.8.2021 έγγραφό μας

γ. Ερώτηση 8660/01.9.2021 της ΒτΕ (ΚΚΕ)

δ. Απάντηση Φ.900α/3232/17976/23.9.2021 της ΒτΕ (ΥΕΘΑ)

Κε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, σας μεταφέραμε τα παράπονα μετατιθέμενων συναδέλφων μας Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι, κατά διαφοροποίηση έναντι όλων των άλλων στελεχών, δεν έλαβαν ούτε μία (1) ημέρα άδεια απουσίας λόγω μετάθεσης, αλλά κανονική άδεια απουσίας, προκειμένου να μετακινηθούν από τη μία Μονάδα στην άλλη.

Το ως άνω έγγραφό μας έγινε αφορμή για κοινοβουλευτικό έλεγχο από κ.κ. βουλευτές του ΚΚΕ [ως (γ) σχετικό], δια του οποίου, με τη (δ) όμοια, απαντήσατε, μεταξύ των άλλων, ότι η άδεια απουσίας λόγω μετάθεσης χορηγείται μόνο στα στελέχη των Ε.Δ., όπως αυτά ορίζονται ρητά από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ΟΒΑ, ενώ εφόσον προκύψει τυχόν σκοπιμότητα τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, θα εξεταστεί σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.

Αλήθεια κε Υπουργέ, μπορείτε αυτό που απαντήσατε να το πείτε κατάματα στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που συγχαρήκατε κατά την παρουσία σας στην πρόσφατη άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», για τον επαγγελματισμό και αφοσίωση που επέδειξαν. Μπορείτε να τους πείτε ότι δεν είναι στελέχη όπως οι λοιποί συνάδελφοί τους που μάχονται καθημερινά; Μπορείτε να το πείτε κατάματα στους ΟΒΑ των Ειδικών Δυνάμεων που συγχαίρετε οποτεδήποτε σας δίνουν τα ίδια αυτά στελέχη την αφορμή να το κάνετε δημοσίως και στην τηλεόραση, προκειμένου να εισπράξετε εσείς ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας επευφημίες από τους Έλληνες πολίτες; Μπορείτε να τους πείτε ότι δεν είναι στελέχη όπως οι λοιποί συνάδελφοί τους που μάχονται καθημερινά; Μπορείτε να το πείτε κατάματα στους ΟΒΑ που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία που καλούνται να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορά μας, μακριά από τις οικογένειές τους, για να νοιώθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ασφαλείς; Μπορείτε να τους πείτε ότι δεν είναι στελέχη όπως οι λοιποί συνάδελφοί τους που μάχονται καθημερινά; Μπορείτε να το κάνετε;

Κε Υπουργέ. Εδώ και δύο (2) χρόνια οι απαντήσεις σας σε ερωτήσεις κ.κ. βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα που απασχολούν τα στελέχη των ΕΔ είναι απλή παράθεση των υφιστάμενων νομοθετημάτων και όχι η βούλησή σας, η πρόθεσή σας, να τα αλλάξετε προς όφελος των στελεχών. Αλήθεια, εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει σκοπιμότητα για τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση άδειας απουσίας λόγω μετάθεσης στους συναδέλφους μας ΟΒΑ, αφού πλέον μπορεί και αυτά να μετατεθούν. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης, καθόσον, κατά τη σύνταξη και έναρξη εφαρμογής της (α) σχετικής, προφανώς από αβλεψία του συντάκτη της, δεν υπήρχε η πρόβλεψη για μεταθέσεις των ΟΒΑ. Σήμερα όμως που μετατίθενται οι ΟΒΑ δεν πρέπει να τροποποιηθεί και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο; Τι λέτε; Θα το τολμήσετε; 

ΠΟΕΣ 1298/2021 ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΟΒΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd