Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

17
Δευ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2022

Όταν η Π.Ο.Ε.Σ. με τις πρώτες μορφές της ξεκίνησε το συνδικαλισμό το 2004 πέρασε από χίλια μύρια κύματα: ασφαλιστικά μέτρα, επανεκκίνηση της προσπάθειας αμέτρητες φορές, λάσπη στον ανεμιστήρα ακόμα και από ΜΜΕ . Βρήκαμε απέναντί μας πλήθος λειτουργών και αξιωματούχων, κυρίως όμως πολιτικούς που δεν επιθυμούσαν την ελεύθερη, ανεμπόδιστη έκφραση. Κανένα δεν έπιασε: μείναμε όρθιοι.

Η εποχή του συνδικαλισμού, η εποχή που ο στρατιωτικός απέκτησε επιτέλους φωνή, ήρθε με την υπ΄ αριθμ. 3/2012 ιστορική απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια με τη νομοθέτηση του άρθρου 30Γ του 1264/1983 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Απαιτήθηκαν δώδεκα χρόνια για το αυτονόητο: για να λάβει σάρκα και οστά το συνταγματικό μας δικαίωμα να έχουμε φωνή.

Το άρθρο 30Γ μεταξύ άλλων προέβλεπε αμετάθετο για κάποια, λίγα, στελέχη, για την προστασία του συνδικαλιστικού κινήματος: δεν αφορούσε τα πρόσωπα, αφού αυτά μπορούσαν να αλλάζουν είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω αποστρατείας. Έκτοτε, δυστυχώς, πολλά άλλαξαν. Οι συνδικαλιστικές πρόνοιες εργαλειοποιήθηκαν (κάτι που έχει καταγγελθεί στο παρελθόν από στελέχη αλλά και αρθρογραφία), δυστυχώς υπό την ανοχή της πολιτικής Ηγεσίας.

Όλα αυτά έστησαν ένα σκηνικό με αντισυναδελφικές και αντισυνδικαλιστικές πρακτικές, που έχουν κατ’ επανάληψη δει το φως της δημοσιότητας, είτε ως καταγγελίες εμπλεκομένων, είτε ως δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Κάπου εδώ, σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μια ολόκληρη βιομηχανία κατατρομοκράτησης στρατιωτικών συνδικαλιστών και δημοσιογράφων και τι σύμπτωση: πίσω από όλες τις προσπάθειες αυτές ήταν πάντοτε τα ίδια πρόσωπα.

Συγκεκριμένα στελέχη της συναφούς Ομοσπονδίας, για τα οποία έχει καταγγελθεί ακόμα και εκ των έσω, βιομηχανία διώξεων που εδρεύει εντός των θυρών του ΥΠΕΘΑ. Πότε εμφανίστηκαν όλα αυτά; Μα όταν κατέρρευσαν οριστικά οι προσπάθειες να κλείσει η Π.Ο.Ε.Σ. Εκεί ήταν που προφανώς περάσαμε στη «φάση Β», από την επίθεση στα νομικά πρόσωπα, στην επίθεση στα φυσικά πρόσωπα (στρατιωτικοί συνδικαλιστές).

Κατά την τελευταία διετία και αυτή η προσπάθεια έχει πέσει στο κενό. Όλοι, το επαναλαμβάνουμε, ΟΛΟΙ όσοι σύρθηκαν από τα ανωτέρω στελέχη στα δικαστήρια αθωώθηκαν. Στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι. Και σε όλους η Π.Ο.Ε.Σ. στάθηκε δίπλα. Στην πράξη, όχι με τα λόγια. Μόνο μετά αυτή τη «δυσάρεστη» για κάποιους εξέλιξη των απανωτών αθωώσεων, αποφασίστηκε προφανώς να περάσουμε στη «φάση Γ». Και ποια είναι αυτή;

Προφανώς, αυτό που καταγγέλθηκε χθες, με ένα αδιανόητο άρθρο στον ιστότοπο www.armyvoice.gr τη 17/5/22 με τίτλο «Απόπειρα τρομοκρατίας συνδικαλιστικών ενώσεων στρατιωτικών». Και για να διευκρινίσουμε: δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε αποδέκτες τέτοιων πληροφοριών. Απλά είναι η πρώτη φορά που διαφαίνεται ότι η συντονισμένη ΕΠΙΘΕΣΗ κατά πρωτοβαθμίων Ενώσεων και ΜΕΛΩΝ τους (πλέον), φέρεται να έλαβε τέτοια έκταση.

Θέτουμε δημοσίως ένα ερώτημα, μιας και εσχάτως κάποιοι διαδίδουν ότι η αξιέπαινη και οργανωμένη προσπάθεια απλών μελών της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Χανίων να αντισταθούν στη λαίλαπα που απλώς εξαφανίζει τη φωνή των Ενώσεων και τις μετατρέπει σε απλά «μέλη δευτεροβαθμίων», είναι παράνομη: αφού η ενέργεια ήταν παράνομη, τότε προς τί όλη αυτή η κινητοποίηση και τα τηλεφωνήματα προς τα μέλη; Και προς τί οι ανακοινώσεις δήθεν διαβεβαίωσης;

Η Π.Ο.Ε.Σ. γνωρίζει προς πάσα κατεύθυνση και κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

α. Η κίνηση των μελών της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χανίων να ζητήσει με εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης, έγινε απολύτως νόμιμα στο πλαίσιο των άρθρων 93, 94 και 96 του Αστικού Κώδικα και όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Καταστατικού της Ένωσης, με τη συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού υπογραφών. Όσοι διαδίδουν διάφορα περί παρανομίας (ακόμη και στελέχη που διαδημίζονται ως νομικοί), θα κληθούν αρμοδίως προσεχώς να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

β. Κανένας, επαναλαμβάνουμε ΚΑΝΕΝΑΣ, στρατιωτικός, μέλος ή μη της συγκεκριμένης Ένωσης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για καμία άδικη πράξη, ούτε φυσικά να διενεργηθεί ΕΔΕ, όπως κάποιοι εκφοβιστικά διαδίδουν. Και αν, επαναλαμβάνουμε ΑΝ, κάποιοι διανοηθούν να κινηθούν δικαστικά και κατά απλών μελών, γνωρίζουμε προς κάθε στρατιωτικό ότι η ΠΟΕΣ θα ξαναείναι εκεί, να σταθεί δίπλα τους και να αθωωθούν και αυτοί.

γ. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.1264/1982 «Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα: … γ) να απαιτούν από τους εργαζόμενους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή αποχώρησης από συνδικαλιστική οργάνωση, …. ε) να επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.».

Είναι αυτονόητο ότι η Π.Ο.Ε.Σ. θα πράξει τα δέοντα για την προστασία και των συμφερόντων της και των στρατιωτικών -απλών μελών- που από το αγνό ενδιαφέρον τους βρέθηκαν σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Η Αλήθεια πάντα λάμπει και δεν φοβάται τίποτα και οι προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει. Η ελεύθερη βούληση των στρατιωτικών δεν μπορεί να παρακωλυθεί.