Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ :  Διάφορα Οικονομικά (Επίδομα Γέννησης)

α. Ν.4659/2020 (Α΄21) «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις»

β. Αριθμ.Δ11 Οικ.8523/236/17 Φεβ 20/ΚΥΑ (Β΄490) «Καθορισμός της Διαδικασίας Χορήγησης Επιδόματος Γέννησης»

γ. Φ.900/762/15316/Σ.4521/28 Φεβ 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (ΟΣΟ)

δ. ΥΣ Υπ’Αριθμ.«955»/6 Μαρ 20/ΓΕΣ/ΕΓΑ (ΟΣΟ)

1. Σας γνωρίζουμε κατόπιν του (γ) σχετικού ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του (α) σχετικού, θεσπίστηκε η χορήγηση επιδόματος γέννησης, ύψους δύο χιλιάδων ευρών (2.000€), για κάθε τέκνο που γεννιέται στην Ελλάδα.

2. Ειδικότερα, το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται, υπό προϋποθέσεις, από το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), στη μητέρα του τέκνου, κατόπιν υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας έχει μία (1) από τις παρακάτω ιδιότητες:

α. Είναι Έλληνας πολίτης.

β. Είναι ομογενής αλλοδαπός που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

γ. Είναι πολίτης Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

δ. Είναι πολίτης Κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

ε. Είναι πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 έως 2023, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.

3. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του τέκνου, το επίδομα γέννησης καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα γέννησης καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του τέκνου.

4. Οι όροι - προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και ο χρόνος - τρόπος χορήγησης του παραπάνω επιδόματος, καθορίζονται στη (β) σχετική ΚΥΑ, η οποία σας αποστέλλεται συνημμένα, σε ηλεκτρονική μορφή, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.

5. Παρακαλούμε για την ενημέρωση του προσωπικού των ΣΧΗΜ – Μονάδων -Υπηρεσιών αρμοδιότητας σας.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΧΟΡΗ... by ΠΟ ΕΣ on Scribd