Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 813/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ) σχετικώς με τη μη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ), το θέμα έρχεται στη ΒτΕ, από το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών

Θέμα: Χορήγηση ενυπόθηκων δανείων, από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

      Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), γίνεται γνωστό ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σταμάτησε να χορηγεί ενυπόθηκα δάνεια, με χαμηλό επιτόκιο, προς εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του δημοσίου και των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών του ΠΝ και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Επίσης με έγγραφό της προς το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, η Π.Ο.Ε.Σ., ζήτησε από τη διοίκηση του Ταμείου να κάνει γνωστό αν οι μέτοχοι του Ταμείου, (εν ενεργεία στρατιωτικοί του Πολεμικού Ναυτικού), μπορούν να ζητήσουν τη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 21/1932. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού απάντησε στο ως άνω έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ., ότι η χορήγηση ενυπόθηκων δανείων σε πρόσωπα επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει η προς τούτο ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

      Στο έγγραφο μάλιστα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, γίνεται γνωστό ότι το Ταμείο μπορεί να χορηγήσει μόνο τοκοχρεωλυτικά δάνεια. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ., η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εγκρίνει τη χορήγηση προσωπικών δανείων στους μετόχους του Ταμείου και όχι ενυπόθηκων δανείων, καθόσον κάτι τέτοιο δεν της έχει ζητηθεί. Ενημερώνει δε το Ταμείο, ότι πρόθεσή του είναι να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία περί κατάργησης των σχετικών διατάξεων της καταστατικής του νομοθεσίας, σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στους μετοχομερισματούχους του, καθόσον, ούτως ή άλλως, διαχρονική τακτική των διοικήσεων του Ταμείου είναι να μην εγκρίνουν αιτήματα χορήγησης ενυπόθηκων δανείων.

      Η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την επιβολή του PSI στα αποθεματικά τους,  έφεραν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε οικονομική δυσπραγία και αδυναμία εκπληρώσεως του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν και λειτούργησαν επί σειρά ετών, με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στα πάσης φύσεως βοηθήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι εισφορές των μετόχων τους (εν ενεργεία στελεχών), αλλά και αδυναμία χορήγησης τέτοιου είδους δανείων (ενυπόθηκων). Αποτέλεσμα δε της αδυναμίας των Μετοχικών Ταμείων να χορηγήσουν ενυπόθηκα δάνεια στους μετοχομερισματούχους τους είναι να στρέφονται αυτοί στα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα με υψηλά επιτόκια δανεισμού και ασφυκτικούς όρους αποπληρωμής των όποιων χορηγούμενων δανείων. Τέλος, η Π.Ο.Ε.Σ., με το ίδιο έγγραφό της καταγγέλλει ότι, αν και νομοθεσία προβλέπει τη συμμετοχή εκλεγμένου εκπροσώπου της στα διοικητικά συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ και των υπ΄ αυτά λογαριασμών, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση περί ορισμού των μελών της. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα Μετοχικά τους Ταμεία, των οποίων είναι μέτοχοι και μερισματούχοι;
  • Πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση περί ορισμού των εκλεγμένων αντιπροσώπων των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων των ενεργεία στρατιωτικών στα ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων και των υπ΄ αυτά ειδικών λογαριασμών, όπως η παρ. 18 του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 προβλέπει;
  • Ποια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων;

Οι βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙ... by ΠΟ ΕΣ on Scribd