Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 992/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ), σχετικώς με την άρνηση υλοποίησης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν προσμέτρηση του αυξημένου στο διπλάσιο ή τριπλάσιο, μέχρι τα πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους,το θέμα έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: Άμεση αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων 

      Από το Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση έκανε γνωστό με έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ότι η προσμέτρηση του αυξημένου χρόνου υπηρεσίας, στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 του Ν.3865/2010, ο επανακαθορισμός των μονάδων και υπηρεσιών στις οποίες λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε σε αυτές, γίνεται με ειδικό νόμο.

      Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο της κυβέρνησης, ο Ν.4609/2019 που προβλέπει την προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο η τριπλάσιο έως και πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, δεν αποτελεί ειδικό νόμο.

      Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το σχετικό πρόβλημα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στις 27 Ιανουαρίου 2020. Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης  ο κ. υπουργός Εργασίας, δεν απάντησε συγκεκριμένα και μετέφερε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κλείνω ως εξής: Κύριε συνάδελφε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος νόμος και το συγκεκριμένο άρθρο 11 που ήρθε στη Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές αποτελεί τον ορισμό της κακής νομοθέτησης. Ιστορικό προηγούμενο δεν μπορώ να βρω. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Με βάση το Σύνταγμα, που ανέφερα τη διάταξη και επικαλέστηκα και τον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να έρθει διάταξη ασφαλιστικού στη Βουλή χωρίς δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, οικονομική έκθεση του Λογιστηρίου και δεύτερον, έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κύριε Πρόεδρε, αυτή η διάταξη ήρθε εδώ χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα. Ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη. Την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για να χειραγωγήσει, για να εκπέμψει ένα μήνυμα ότι αγκαλιάζει τον κόσμο, χωρίς να έχει τις απαραίτητες μελέτες που προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το παράδειγμα της πολιτικής απάτης και εξαπάτησης, αυτό είναι το παράδειγμα της κακής νομοθέτησης».

      Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει το γεγονός, ότι με τις φετινές κρίσεις των στελεχών και τις μεταθέσεις που κοινοποιήθηκαν ή κοινοποιούνται, υπάρχουν στελέχη που αυτεπάγγελτα ή με αίτησή τους απομακρύνονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει λύση στο θέμα της προσμέτρησης του χρόνου υπηρεσίας. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της προσμέτρησης του χρόνου υπηρεσίας τους στο διπλάσιο ή τριπλάσιο έως και πέντε έτη, σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού αυτών; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΔ by ΠΟ ΕΣ on Scribd