Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

22
Παρ, Σεπ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 428/2021 έγγραφό μας και την ενημερωτική συνεργασία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.) με τη βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, σχετικά με την άρνηση της Πολιτείας να δώσει μια επιπλέον πενταετία που με νόμο δικαιούνται οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας τους, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν καίριο ερώτημα με καυτά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ: Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Εργασίας

και Κοινωνικών Υποθέσεων 

ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση Πενταετίας στα

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» 

Με αφορμή ενημερωτική συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (ΕΣΠΕΕΠ), επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το από 24.03.2021 υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με αριθ. πρωτ. 428 και θέμα την προσαύξηση του χρόνου υπηρεσίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως και πενταετίας βάσει του άρθρου 11 του ν. 4609/2019 «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’67). 

Η ΠΟΕΣ, με πληθώρα Επιστολών της (έγγραφά της με αριθ. πρωτ. 115/05.08.2019, 121/22.01.2020, 148/28.01.2020, 992/19.06.2020) έχει αναδείξει την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησής σας να εφαρμόσει τον παραπάνω νόμο. Μάλιστα, επ’ αυτού έχει ήδη ασκηθεί εκτεταμένος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, τόσο από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 4508/24.2.2021 Ερώτηση των Βουλευτών ΚΚΕ, κ.κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΦΙΛΗ (στην οποία αναφέρεται αναλυτικά και το ιστορικό). Η υπ’ αριθ. πρωτ. 362/12.03.2021 Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου κατά γενική ομολογία κάθε άλλο παρά επαρκής υπήρξε, καθώς σύμφωνα με αυτήν, οι διατάξεις του παραπάνω επίμαχου άρθρου δεν έτυχαν της προηγούμενης της ψήφισής τους επεξεργασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ) διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα. 

Λίγες ημέρες μετά μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ με την Φ.900α/2982/17625/23.02.2021, σχετική απάντησή του προς τη ΒτΕ, προσεγγίζει το πρόβλημα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία και γνωστοποιεί την ύπαρξη επανειλημμένως αναπάντητης από το ΥΠΕΚΥ αλληλογραφίας για το εν θέματι αντικείμενο, στα από Σεπτέμβριο 2019 και Φεβρουάριο 2021 έγγραφα του ΥΠΕΘΑ με συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης, ωστόσο πολύ διαφορετικές από την υφιστάμενη διάταξη. 

Επειδή φαίνεται ότι τα δύο Υπουργεία σας αντιλαμβάνονται δύο διαφορετικά προβλήματα και δε φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους τις θέσεις τους. 

Επειδή από την αδράνειά σας δικαιολογημένα δημιουργήθηκε σύγχυση στα στελέχη των ΕΔ, τόσο για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησής σας, όσο και για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ή των θεμάτων. 

Επειδή αν επιθυμείτε να νομοθετήσετε ευνοϊκότερη ρύθμιση, τίποτε δε σας εμποδίζει ως τότε όπως ενεργοποιήσετε επιτέλους την εφαρμογή της υφισταμένης ή -αν πάσχει- να την επαναλάβετε ορθώς. 

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάσθε (κατ’ άρθρα 126-128Β ΚτΒ): 

  1. Αν δεν υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας του άρθρου 11 του ν. 4609/2019, γιατί δεν εφαρμόζετε τη νομοθετική αυτή ρύθμιση σχετική με την αναγνώριση, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό́ δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλασίου χρόνου ως πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού στις οποίες υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας τους;
  2. Αν ωστόσο υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας της άνω διάταξης και, εφόσον το ΥΠΕΚΥ δεν διαφωνεί επί της ουσίας με το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί δεν αντικατέστησε ήδη την υφιστάμενη διάταξη με νέα νομοθετική ρύθμιση, τηρώντας τις συνταγματικές προδικασίες, σε ένα από τα πλείστα νομοσχέδιά του που ήδη ως σήμερα έφερε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;
  3. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων σας και ποια είναι αντιστοίχως τα παρ’ υμίν δύο (2) γραφεία/υπηρεσίες που επωμίσθηκαν την ευθύνη επικοινωνίας και επίλυσης της χρονίζουσας νομικής εκκρεμότητας;
  4. Εν τέλει, είναι πράγματι ή όχι πρόθεση της Κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η αναγνώριση προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό́ δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλασίου χρόνου ως πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού στις οποίες υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας τους; 

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κων/νος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδωνας

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - ΣΚΟΥΦΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ by ΠΟ ΕΣ on Scribd