Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 958/2021 έγγραφό μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 16/2021 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), με το οποίο μεταφέρονται εύλογοι προβληματισμοί στελεχών αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες παροχής της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των προστατευομένων μελών τους, με συγκεκριμένες προτάσεις θεραπείας τους, το θέμα έρχεται στ Βουλή των Ελλήνων, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτημα του ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας 

Θέμα: Προβλήματα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των μελών των οικογενειών τους. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ), έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 7702/ 25 Ιουλίου 2020 και 5923/ 13 Απριλίου 2021.

Η κυβέρνηση στις ερωτήσεις του ΚΚΕ ανάμεσα στα άλλα απάντησε: “Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες, διερευνάται ήδη η δυνατότητα ώστε στελέχη Περιοχών Ευθύνης διαφόρων Σχηματισμών, όπου έχει διαπιστωθεί ότι διανύονται μεγάλες αποστάσεις, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την ασφάλειά τους, να εκτελούν την Περιοδική Υγειονομική τους Εξέταση στις τοπικές Δημόσιες Δομές Υγείας”.

Ωστόσο με νεώτερα έγγραφά τους η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) επανέρχονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αναφέροντας ότι:

  • Δεν υπάρχουν στην φρουρά Καστοριάς συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως π.χ ορθοπεδικός, δερματολόγος, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγος, ουρολόγος και ακτινολόγος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών του Στρατιωτικού έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι. Στην περίπτωση αυτή όμως αναλαμβάνουν το απαιτούμενο κόστος, του οποίου μετά έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την κάλυψή του από την υπηρεσία με την μορφή δαπάνης. Φαινομενικά το καθεστώς αυτό φαντάζει ιδανικό αλλά δυστυχώς αυξάνει υπέρμετρα το κόστος, γιατί το επιστρεφόμενο ποσό είναι πολύ μικρότερο και καταβάλλεται με σημαντική καθυστέρηση (άνω των 3-4 μηνών).
  • Αν υπάρξει έκτακτο περιστατικό και το προστατευόμενο μέλος είναι αναγκαίο να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Καστοριάς ή το Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού, τότε έχει να αντιμετωπίσει την εξής ταλαιπωρία επιπρόσθετα του προβλήματος υγείας. Πρέπει να πάει να θεωρήσει την εντολή υγειονομικής εξέτασης στον ελεγκτή ιατρό της φρουράς και να επιστρέψει στο νοσοκομείο προκειμένου να διευθετηθεί το κόστος της περίθαλψης.
  • Αν ο Στρατιωτικός επιλέξει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη, για προγραμματισμένες εξετάσεις για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του τότε επιβαρύνεται με το κόστος της μετακίνησης στην Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει από την Καστοριά 203 χλμ. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές αναμονές σε εξειδικευμένες εξετάσεις, γεγονός που πολλές φορές απαιτεί και δεύτερη ή τρίτη επίσκεψη στο 424 ΓΣΝΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους και ταλαιπωρίας.
  • Για την υγειονομική περίθαλψη του Στρατιωτικού σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο στρατιωτικός δεν έχει δικαίωμα να επισκεφτεί ιδιώτη Ιατρό συμβεβλημένο ή μη με το ΥΠΕΘΑ. Την Ιατρική κάλυψη αναλαμβάνει το ΣΤΕΠ της φρουράς (ΣΑΒ για την περίπτωση της φρουράς Καστοριάς) και για έκτακτα περιστατικά παραπέμπεται στο Νοσοκομείο Καστοριάς ή το Κ.Υ. Άργους Ορεστικού, ενώ για προγραμματισμένες εξετάσεις παραπέμπεται αποκλειστικά στο 424 ΓΣΝΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας δεν αποτελούν "φυσικό" φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορονοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτά τα προβλήματα έχουν σχέση και η αιτία τους βρίσκεται στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία βασιλεύει το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, όπου η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής αντιμετωπίζεται σαν ανεπίτρεπτο "κόστος". Όλα αυτά σχετίζονται με τη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών. Όλες ανεξαιρέτως οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, διαδοχικά έβαλαν το «χέρι τους» για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας και σήμερα διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Όλα τα αστικά κόμματα, υπηρετούν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αυτή η "συνύπαρξη" είναι που απαξίωσε κι έκλεισε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό, εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας για τη λαϊκή οικογένεια, δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική Υγεία.

Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, για επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα - χωρίς αποζημίωση, την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών νοσοκομειακών, διαγνωστικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Με την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, που θα παρέχεται από το κράτος ισότιμα σε όλους. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, του Κέντρου Υγείας του Άργους Ορεστικού και του ΣΤΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται δωρεάν όλες οι τακτικές και έκτακτες ανάγκες των στελεχών στρατιωτικών και των οικογενειών τους;
  • Να πραγματοποιείται η ετήσια υγειονομική εξέταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή που εργάζονται με την αξιοποίηση των σταθερών και κινητών στρατιωτικών υγειονομικών μονάδων;
  • Να εξασφαλιστούν σύγχρονα και ασφαλή μεταφορικά μέσα για τις περιπτώσεις που απαιτείται η μετάβαση του στρατιωτικού προσωπικού στο 424 ΓΣΝΕ;
  • Να μην πληρώνουν τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών όταν εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και να αναλάβει την κάλυψη το δαπανών το κράτος
  • Να υπάρξει άμεση εκκαθάριση και επιστροφή του συνόλου των υγειονομικών δαπανών που έχουν γίνει σε ιδιώτες γιατρούς, από τα μέλη των οικογενειών των στελεχών στρατιωτικών.
  • Να απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ των μελών των οικογενειών των στελεχών στρατιωτικών όταν απευθύνονται στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ό,τι άλλο απαιτείται να διευθετείται μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΚΚΕ ΕΣΠΕΕΚΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd