Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1055/2021 έγγραφό μας, σχετικά με την ανεξήγητη εξαίρεση Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε η αφορμή για ερώτημα ππου κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Αποκλεισμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) από τα σχολεία  LOW LEVEL HUMINT και Ξένων Γλωσσών 

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με έγγραφό της  επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής, στα σχολεία στελεχών 2021 των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.). Τα στελέχη αυτά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην (τότε) διαδικασία επιλογής προσωπικού για εξειδίκευση στις πληροφορίες, αφού δεν συμπεριλήφθηκαν, αφ΄ ενός ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και αφ΄ ετέρου ως βαθμός μέχρι Αρχιλοχίες, οι προερχόμενοι από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Επίσης στο έγγραφό της η Π.Ο.Ε.Σ, τονίζει ότι η δυνατότητα συμμετοχής στα παραπάνω σχολεία, των ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, που ήδη υπηρετούν στις ανωτέρω θέσεις - έστω και με απόσπαση ή διάθεση - θα τους έδινε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Ακόμη αποκλείονται από τις παραπάνω θέσεις στελέχη  των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι ΕΠ.ΟΠ και οι Ε.Μ.Θ, οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για απόσπαση - διάθεση σε θέσεις πληροφοριών, αλλά ακατάλληλοι για την τοποθέτησή τους.

Τέλος η Π.Ο.Ε.Σ. εκφράζει την έκπληξή της, διότι στα σχολεία στελεχών 2021 και συγκεκριμένα στα σχολεία LOW LEVEL HUMMINT ως προϋπόθεση συμμετοχής τίθεται, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος να φέρει το βαθμό του Επιλοχία και να προέρχεται είτε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.) είτε από Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.), όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ΕΜΘ Επιλοχίας. Ακόμη στα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, δηλαδή στα τμήματα Τουρκικής Γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, Αραβικής γλώσσας, Ρώσικης γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, αποκλείονται οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ, παρόλο που οι πρώτοι Εθελοντές Μακράς Θητείας, δικαιούνται θέσης πληροφοριών. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) στα σχολεία  LOW LEVEL HUMINT και Ξένων Γλωσσών; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης