Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

05
Τρι, Δεκ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η ατζέντα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μέσα από πλήθος εγγράφων που αφορούν τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ, γίνεται ερώτημα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως εξής:

                                                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

                                                                           Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

                                                                                      Εθνικής Άμυνας

                                                                                        Οικονομικών

Θέμα: «Άμεση ανάγκη ικανοποίησης αιτημάτων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων»

Πολλά είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί της χώρας στα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να δώσει λύση. Ο εμπαιγμός που υφίστανται και η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα δίκαια αιτήματά τους έχει δημιουργήσει στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων αίσθημα αδικίας και εργασιακής ανασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια υπάρχει άρνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης να καταβάλλει τα δεδουλευμένα του προσωπικού και, επιπλέον,  αρνείται να θεσμοθετήσει την αποδεδειγμένη υπερωριακή εργασία. Η δε αποζημίωση νυκτερινής εργασίας εκκρεμεί, όπως και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας που έχει πάψει να καταβάλλεται.

Σε αυτά προστίθενται η θεσμοθετημένη απλήρωτη εργασία, είτε διά των υπερωριών που δεν υποτυπώνονται ή διά της απασχόλησης για κάλυψη υποχρεώσεων τρίτων κάθε φορά που η Πολιτεία και οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν (πυρκαγιές, πλημμύρες, αποχιονισμοί, κ.ά.). Ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες είναι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών.

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στην εκκαθάριση αποζημιώσεων για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ιδίων των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για διευκόλυνση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με αύξηση των προβλεπόμενων ημερών άδειας, προκειμένου να διευκολύνονται κατά το δυνατόν περισσότερο στην ευαίσθητη αυτή διαδικασία και να υποστηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας.  Ακόμη ένα πρόβλημα είναι το ζήτημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ λόγω ορίων ηλικίας, το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί,  προκειμένου να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των ΕΠΟΠ με τα υπόλοιπα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων όμως, είναι η ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος ζωής και στο μισθολόγιο, που διαρκώς ανοίγει λόγω του πληθωρισμού. Η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά αγαθά πλήττει βάναυσα το εισόδημα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο δεν έχει αναπροσαρμοστεί τιμαριθμικά. 

Επειδή, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα το σημαντικό έργο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Επειδή, το μισθολόγιο των στρατιωτικών δεν έχει αναπροσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα.

Επειδή, αποτελεί αδικία τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να έχουν οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν σε δεδουλευμένα.

Επειδή, τα προβλήματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύπλευρα και χρόνια.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύουν να αναπροσαρμόσουν άμεσα το μισθολόγιο των στρατιωτικών;

2. Θα δοθεί λύση στις εκκρεμείς πληρωμές για υπερωριακή απασχόληση και νυχτερινή εργασία που έχουν εκτελέσει τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων; 

3. Είναι στις προθέσεις τους να δώσουν λύση στο ζήτημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ;

4. Προτίθενται να χορηγήσουν το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών σε όσα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων υπηρετούν στις περιοχές αυτές;

5. Προτίθενται να άρουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να εκκαθαρίζονται άμεσα οι αποζημιώσεις για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και παράλληλα να λάβουν ειδική  μέριμνα για όσα στελέχη βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές Γκαρά Αναστασία Αραχωβίτης Σταύρος Αυλωνίτης Αλέξανδρος Βαρδάκης Σωκράτης Βέττα Καλλιόπη Γιαννούλης Χρήστος Δρίτσας Θεόδωρος Ελευθεριάδου Σουλτάνα Ζουράρις Κωνσταντίνος Ηγουμενίδης Νικόλαος Καλαματιανός Διονύσης Κασιμάτη Νίνα Καφαντάρη Χαρά Κόκκαλης Βασίλης Μάλαμα Κυριακή Μάρκου Κωνσταντίνος Μπακαδήμα Φωτεινή Μπαλάφας Ιωάννης Μπάρκας Κωνσταντίνος Μπουρνούς Ιωάννης Μωραΐτης Θάνος Νοτοπούλου Αικατερίνη Ξανθόπουλος Θεόφιλος Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα Παπαδόπουλος Αθανάσιος Παπαηλιού Γεώργιος Παπανάτσιου Αικατερίνη Πούλου Παναγιού Ραγκούσης Ιωάννης Σαρακιώτης Ιωάννης Σκούφα Ελισάβετ Τελιγιορίδου Ολυμπία Τσίπρας Γεώργιος Φάμελλος Σωκράτης Φωτίου Θεανώ Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης Ψυχογιός Γεώργιος