Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Ασφαλισμένων ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ – Ισχύ Άυλης Συνταγογράφησης – Διάθεση Αντιβιοτικών Φαρμάκων – Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Εκτός Ενδείξεων ΕΟΦ

α. Φ.758/87/479193/Σ.634/18 Σεπ 20/ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ/2

β. Φ.758/91/479506/Σ.676/05 Οκτ 20/ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ/2

1. Σε εκτέλεση ανωτέρω σχετικών που κοινοποιούνται, καθορίζονται τα κάτωθι:

α. Με (α) σχετικό και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 265 του ν.4512/2018 (Α΄5), η διαδικασία συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ΕΟΦ σε ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ, δύναται να εξετάζονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εξετάζονται τα αντίστοιχα αιτήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

β. Με (β) σχετικό, γνωρίζεται ότι η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ (εν ενεργεία στρατιωτικούς και τα υπ΄ αυτών ασφαλισμένα μέλη οικογένειας) είναι διαδικασία που παραμένει εν ισχύ. Παράλληλα από 01 Σεπτεμβρίου 2020 και κατ΄ εφαρμογή της ΠΝΠ 157Α΄/10.08.2020, ορίστηκαν οδηγίες διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων.

2. Αναφορικά με την διάθεση των αντιβιοτικών υπό περιορισμό χορήγησης (κινολόνες και κεφαλοσπορίνες γ΄ γενιάς), όπου απαιτείται η συμπλήρωση αιτιολογημένης συνταγής, διευκρινίζεται ότι αυτή θα είναι ηλεκτρονική, καταγράφεται στο σύστημα ΣΗΣ αμέσως μετά την επιλογή του αντιβιοτικού στα σχόλια της συνταγής (επιλογή από μενού) και δεν επισυνάπτεται στην συνταγή (εκτυπωμένη ή άυλη). Συνταγή αντιβιοτικού υπό περιορισμό χορήγησης, χωρίς αναγραφή της αιτιολόγησης χορήγησης στα σχόλιά της, δεν είναι έγκυρη και δεν αποζημιώνεται. Τέλος όταν η χορήγηση αντιβιοτικού γίνεται βάσει αντιβιογράμματος ή καλλιέργειας, αυτό τηρείται από τον θεράποντα ιατρό επί διετία.

3. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο το προσωπικό ευθύνης σας, καθώς και αυτό των Μονάδων υπαγωγής σας.

4. Το ιατρικό προσωπικό υγειονομικών μονάδων (ΥΥ, νοσοκομείο κτλ) και τα φαρμακεία να ακολουθούν πιστά τα διαλαμβανόμενα και τους ισχύοντες κανόνες συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων.