Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

25
Σαβ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ΘΕΜΑ  :   Καταστάσεις Επιβίβασης Στελεχών ΕΔ

            Κύριε Υπουργέ.

Με τη σχετική απόφαση καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, οι δικαιούχοι του δικαιώματος λήψης καταστάσεων επιβίβασης (ΚΕ), ενώ ταυτόχρονα εξειδικεύονται το μεταφορικό μέσο και η θέση των ταξιδευόντων με ΚΕ.

 Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, αφ΄ ενός για το γεγονός ότι ουδέποτε κλήθηκε η Ομοσπονδία μας να καταθέσει την άποψή της και την πρότασή της για το εν λόγω ζήτημα και αφ΄ ετέρου διότι: 

    α. Στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης, χορηγείται ΜΟΝΟ για μία φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος ΚΕ μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα ΠΛΗΝ της αεροπορικής μετακίνησης.     

     β. Εφόσον υφίσταται διάκριση θέσεων, δικαιούνται να ταξιδεύουν με ΚΕ στην Α΄ θέση οι ανώτατοι αξιωματικοί καθώς και οι Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων των ΕΔ, ενώ στη Β΄ θέση το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό.

   Δεν είναι δυνατόν, συνάδελφοί μας που υπηρετούν, εξαιτίας υπηρεσιακών λόγων ή για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης, σε φρουρά προτίμησής τους, η οποία όμως είναι μακριά από τις εστίες τους, να αποκλείονται από το δικαίωμα της χορήγησης ΚΕ

  Δεν είναι δυνατόν, η χορηγούμενη κατ’ ημερολογιακό έτος ΚΕ να περιορίζεται στη μία (1).

   Δεν είναι δυνατόν, να αποκλείονται τα μέλη των οικογενειών τους από τις εν λόγω ΚΕ.

   Δεν είναι δυνατόν, να εξαιρείται η αεροπορική μετακίνηση, όταν αποτελεί γρήγορη, ασφαλή και σε πολλές των περιπτώσεων, φθηνότερη επιλογή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιλογές μετακίνησης.

              Ένα απλό παράδειγμα εδώ αρκεί να πείσει:

              Έχουμε λοιπόν κάποιον δικαιούχο ΚΕ ο οποίος επιθυμεί να ταξιδέψει την 8/2/2022 από το Ηράκλειο της Κρήτης προς την Αθήνα. Το κόστος της μετακίνησής του με αεροπλάνο θα είναι:

 

          Ενώ το κόστος, εφόσον επιλεχθεί η ακτοπλοϊκή μετακίνησή του θα είναι:

 

          Στο παράδειγμα και προκειμένου να είναι απολύτως ακριβής το τελικό συμπέρασμα, αξίζει να σημειώσουμε και το εξής:

    α. Για την αεροπορική μετακίνηση υπάρχει η δυνατότητα ο επιβάτης να φέρει αποσκευή καμπίνας. Εφόσον προσθέσουμε το κόστος κανονικής αποσκευής (περίπου 13 €) το τελικό κόστος θα είναι 36 €.

    β. Για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση το κόστος αφορά τη θέση καταστρώματος. Ωστόσο για ένα ταξίδι περίπου 10 ωρών η χρήση καμπίνας είναι απαραίτητη (άλλωστε το προβλέπει και η σχετική ΚΥΑ δίνοντας χρήση Β΄ θέσης).  Το τελικό κόστος λοιπόν σε αυτή την περίπτωση θα είναι 58 €.

   Δεν είναι δυνατόν, από την εν λόγω απόφαση να εξαιρούνται οι χερσαίες μετακινήσεις με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

   Δεν είναι δυνατόν, το έτος 2022, να διαχωρίζονται τα στελέχη μεταξύ τους σε Α΄ και Β΄ κατηγορίας, δίνοντας την ευκαιρία στους κατέχοντες τον βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω να ταξιδεύουν στην Α΄ θέση και στους υπόλοιπους στην Β΄ θέση. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ιεραρχία των στρατιωτικών καθορίζεται για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος και μόνο και δεν πρέπει να μεταφέρεται με αυτόν τον τρόπο στον εξωϋπηρεσιακό βίο. Όποιος συνάδελφος αισθάνεται ότι ανήκει σε κάποια ανώτερη κατηγορία και έξω από την πύλη του Στρατοπέδου, μπορεί να βάλει ο ίδιος το χέρι στην τσέπη και να το εκδηλώσει καθήμενος στο αντίστοιχο βαγόνι πολυτελείας

  Κατόπιν των παραπάνω, προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και του άρθρου 2 και την κατάργηση του άρθρου 3 του σχετικού, όπως παρακάτω:

«Άρθρο 1

Δικαιούμενοι κατάστασης επιβίβασης

  1. Στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πλην των έφεδρων αξιωματικών, των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών θητείας, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης υπηρετεί σε φρουρά η οποία αποδεδειγμένα βρίσκεται μακριά από την πατρογονική του εστία και εφόσον ταξιδεύει με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) ημερών, χορηγείται στα ίδια τα δικαιούμενα πρόσωπα και στα μέλη της οικογένειάς τους μία φορά μέχρι τρεις (3) φορές, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, κατάσταση επιβίβασης (ΚΕ) μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης. Για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και των μελών των οικογενειών τους, χορηγείται μία (1) ΚΕ μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα.».

….

«Άρθρο 2

Μέσο ταξιδιού

  1. Για το στρατιωτικό προσωπικό του άρθρου 1, που επιλέγει ως τρόπο μετακίνησης τα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), η ΚΕ μπορεί να εκδίδεται και για δρομολόγια που εκτελούνται από αμαξοστοιχίες τύπου «Intercity», με σημείωση της σχετικής ένδειξης επί της ΚΕ.
  2. Για τις χερσαίες διαδρομές, που εξυπηρετούνται τόσο από τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, όσο και από τα υπεραστικά λεωφορεία των Κοινών Ταμείων Εισπράξεων Λεωφορείων (ΚΤΕΛ), η ΚΕ εκδίδεται για τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΣΕ ή των ΚΤΕΛ κατ’ επιλογή των δικαιούχων. Για τις χερσαίες διαδρομές που επιλέγεται να πραγματοποιηθούν με ιδία μέσα, αντί ΚΕ καταβάλλεται το αντίτιμο εισιτηρίου του φθηνότερου χερσαίου μεταφορικού μέσου, προσαυξημένο, για το στρατιωτικό προσωπικό του άρθρου 1, κατά 20% για κάθε συνοδευόμενο μέλος της οικογενείας τους.
  3. Για τις θαλάσσιες διαδρομές χορηγείται ΚΕ για τα συνήθη επιβατικά πλοία ή για σκάφη τύπου «Flying Dolphin» και «Catamaran», που εκτελούν δρομολόγια σε λιμένες του εσωτερικού, ή για πλοία που εκτελούν τοπικά δρομολόγια σε γραμμές οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τα επιβατικά πλοία της τακτικής ακτοπλοΐας.
  4. Για τις αεροπορικές διαδρομές χορηγείται ΚΕ εφόσον το κόστος μετακίνησης αποδεικνύεται όχι μεγαλύτερο του 20% του κόστους του φθηνότερου εισιτηρίου έτερου μέσου. Εάν το κόστος είναι μεγαλύτερο του ως άνω ποσοστού το υπερβάλλον ποσό το καταβάλλει ο ίδιος ο δικαιούχος της ΚΕ.
  5. 5. Για τις μικτές διαδρομές, η ΚΕ εκδίδεται ξεχωριστά για κάθε συγκοινωνιακό μέσο που εξυπηρετεί την οικεία διαδρομή ή τμήμα της., λαμβανομένου υπόψη του συντομότερου δυνατού δρομολογίου.

Άρθρο 3

Θέσεις ταξιδευόντων με ΚΕ

  1. Στα σιδηροδρομικά και τα ακτοπλοϊκά μέσα, εφόσονυφίσταται διάκριση θέσεων, δικαιούνται να ταξιδεύουνμε ΚΕ:

α. Στην Α΄ θέση οι ανώτατοι αξιωματικοί καθώς και οιΣυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδωνκαι των Κοινών Σωμάτων των ΕΔ.

β. Στη Β΄ θέση το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό τωνΕΔ που αναφέρεται στο άρθρο 1.

  1. Στα αεροπορικά μέσα εκδίδεται ΚΕ αποκλειστικά γιατην οικονομική θέση.»

      Ευελπιστώντας στην υιοθέτησης της προτάσεώς μας παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.