Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Θέματα Προσωπικού

α. ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160, «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων»)

β. Ν.2439/1996 (ΦΕΚ Α΄ 219, «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»)

γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 329/28.2.2022 έγγραφό μας

δ. Ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α΄ 63, «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις»)

Κύριε Υπουργέ.

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 66 του (δ) σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο άρθρο 21 του (β) ομοίου προστέθηκε παράγραφος 8Α, ως εξής: ‘’8Α. Οι αξιωματικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας δεν καταλαμβάνονται από τα όρια ηλικίας του βαθμού τους’’».

Από την ανωτέρω προσθήκη ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό διπλό ερώτημα:

α. πόσο δύσκολο ήταν, ακριβώς η ίδια πρόνοια να συμπεριλάβει και τα ηλικιακά όρια της περίπτωσης 2 της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του (α) σχετικού νομοθετικού διατάγματος, για τις/τους συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες;

β. γιατί η υπόψη ρύθμιση έπρεπε να αφορά μόνο Αξιωματικούς;

Δυστυχώς, όπως πρόσφατα αναδείξαμε με το (γ) σχετικό και προς μεγάλη λύπη μας επιβεβαιωνόμαστε πλήρως, οι ρυθμίσεις του (δ) ομοίου που αφορούν τις ΕΔ είναι φωτογραφικές.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, με το αντίστοιχο πρόβλημα των ΕΜΘ να βρίσκεται σε πλήρη εμφάνιση, η Π.Ο.Ε.Σ. είχε προτείνει την εφαρμογή των τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής υπηρεσίας για όλους, ώστε να επιλυθεί εύκολα το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, για ακατανόητους λόγους, η τότε ηγεσία είχε επιλέξει τη λύση της παραμονής εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) για όσα στελέχη το επιθυμούν. Το αντίστοιχο πρόβλημα για τους ΕΠΟΠ παραμένει. Και ξαφνικά βλέπουμε ρύθμιση μόνο για Αξιωματικούς. Γιατί;

Κύριε Υπουργέ.

Στα στελέχη των ΕΔ επικρατεί μεγάλη απογοήτευση. Πλέον ολοένα και περισσότερο γινόμαστε (αντί της Υπηρεσίας) αποδέκτες παραπόνων, ότι το προσωπικό απλώς χρησιμοποιείται «για ό,τι υπάρχει», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρεται, δίχως να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τα πρόσωπα που, εκ του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να ενδιαφέρονται.

Διαρκώς βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση να σας μεταφέρουμε το κλίμα που υπάρχει, μαζί με προτάσεις μας για βελτίωση της κατάστασης και το μόνο που εισπράττουμε είναι αδιαφορία. Συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή, δίχως να προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, στελέχη που χρησιμοποιούνται όπου να’ ναι (βλ. Αττική Οδός) για να υποκαταστήσουν την ανεπάρκεια των κρατικών αλλά και ιδιωτικών όπως αποδείχτηκε μηχανισμών, μέριμνα προσωπικού η οποία είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη, δικαιώματα τα οποία συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα των στελεχών των ΕΔ. Των υφισταμένων σας.

Και τι λαμβάνουν τα στελέχη; Διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν τηρούνται (βλ. μισθολογική αποκατάσταση Ανθυπολοχαγών εξ ΕΜΘ), απαντήσεις οι οποίες δημιουργούν ανασφάλεια (βλ. αποστρατεία ΕΠΟΠ), νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζονται (βλ. νυκτερινή αποζημίωση ή αναγνώριση μέχρι πέντε (5) ετών σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες ανεξαρτήτου γεωγραφικού προσδιορισμού, για συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα) κλπ.

Γιατί διαρκώς απαξιώνετε τους στρατιωτικούς;

ΠΟΕΣ 482/2022 ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΔ by Anestis Tsoukarakis on Scribd