Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας / Προστασία του Συνδικαλιστικού Κινήματος

ΣΧΕΤ.:   α.   Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

                 β.    Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2476/18.1.2022 Ερώτηση της ΒτΕ (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

    Κύριε Υπουργέ.

      Κατά τα τρία (3) έτη που βρίσκεστε στην Ηγεσία των ΕΔ, έχουμε επιδιώξει κατ’ επανάληψη συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε διά ζώσης για τα σοβαρά και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα των στρατιωτικών.

      Δυστυχώς, η παγιωμένη άρνησή σας να ικανοποιήσετε ένα αίτημα που ούτως ή άλλως προβλέπεται από το συνδικαλιστικό νόμο (άρθρο 16), απλώς επιβεβαιώνει την γενικότερη προσπάθειά συνολικής απαξίωσης τόσο του συνδικαλισμού στις ΕΔ, όσο και των προβλημάτων των στρατιωτικών από την κυβέρνηση, στάση που μας θλίβει βαθύτατα. Βεβαίως, η αντιμετώπισή σας δεν μας αποθαρρύνει, διότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να σας ενημερώσουμε, όπως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, που έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των στρατιωτικών, καθώς και η δημοσιοποίηση, δυνατότητες που, φυσικά, δεν πρόκειται να αφήσουμε αναξιοποίητες.

      Όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, η Ομοσπονδία μας, ουδέποτε έβαλε πλάτη στην επιδείνωση των ασφαλιστικών όρων (πχ στα 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας), την υιοθέτηση νέου μισθολογίου κατά πως βολεύει την Πολιτεία, την απόλυση στελεχών των ΕΔ με την επίκληση διαφόρων νομιμοφανών όρων, την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο προς το προσωπικό των ΕΔ κλπ. Παράλληλα υποστηρίζουμε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας διά του «δικαστικού ακτιβισμού» για όσο διάστημα η Πολιτεία αρνείται να συμμορφωθεί με του νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει.

      Ταυτόχρονα, με πλήθος εγγράφων μας έχουμε αναδείξει κατά το παρελθόν και τη διαχρονικά αρνητική στάση σας έναντι της Ομοσπονδίας μας, η οποία αντιμετωπίζεται με επιθετική διάθεση. Το γεγονός ότι η έτερη ομοειδής Ομοσπονδία, που κατ’ επανάληψη έχει χαρακτηριστεί μέσα από αρθρογραφία ως κομματική, έχει πλήρη επάνδρωση των γραφείων της με δέκα (10) άτομα ενώ η Π.Ο.Ε.Σ. με ένα (1) αποδεικνύει του λόγου το αληθές, πέραν πάσης αμφιβολίας.

      Υπενθυμίζουμε ότι, η έτερη Ομοσπονδία συστάθηκε στο παρελθόν από μέλη που δεν είχαν το νόμιμο δικαίωμα της συμμετοχής καθ’ όσον ήταν και είναι ακόμα και σήμερα εγγεγραμμένα παρά τω νόμω σε πρωτοβάθμια σωματεία στις περιοχές των οποίων δεν υπηρετούν. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη απόδειξη ανοχής στην ελαστικοποίηση του νόμου κατά το δοκούν, από αυτή.

      Πέραν τούτου, αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η συστηματική σιωπή σας έναντι του ερωτήματος που έχει τεθεί επίσημα από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εάν στο στρατιωτικό γραφείο σας υπηρετεί αξιωματικός που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή, ενώ την ίδια στιγμή πλήθος από μηνύσεις και αγωγές έχουν αφετηρία το στρατιωτικό σας γραφείο με τη φράση «κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος», από τον πρόεδρο της έτερης Ομοσπονδίας.

             Κύριε Υπουργέ.

      Ενώ είναι προφανές ότι μπορείτε να διαλύσετε τις φήμες με μια απλή διάψευση, η σιωπή σας τις εντείνει και δη, σε μία περίοδο που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο με τη βούλα της Δικαιοσύνης σοβαρά σκάνδαλα. Για ποιον λόγο διακινδυνεύετε ένα ακόμα πιθανό, αυτό της πολιτικής κάλυψης (διότι η σιωπή σας μόνο ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί πλέον), αφενός ενός συνδικαλιστή εντός των τειχών του στρατιωτικού σας γραφείου που φέρεται να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και αφετέρου αντισυνδικαλιστικών ενεργειών που αποσκοπούν στη φίμωση του ελεύθερου συνδικαλισμού;

      Κατόπιν των ανωτέρω:

              α.   Επανερχόμαστε για μια ακόμα φορά στο πάγιο αίτημά μας της επάνδρωσης των γραφείων της Ομοσπονδίας μας, με ισότιμο τρόπο με την έτερη Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποδείξετε στα μάτια των στελεχών των ΕΔ ότι η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν πριμοδοτεί τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

              β.   Σας παρακαλούμε να απαντήσετε δημόσια επί του (β) σχετικού ερωτήματος, εάν στο Στρατιωτικό Γραφείο του ΥΠΕΘΑ υπηρετεί αξιωματικός συνδικαλιστής που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή.

              γ.   Σε καταφατική περίπτωση, σας παρακαλούμε να απαντήσετε υπεύθυνα, πως αυτός ο στρατιωτικός παρέμεινε στις ΕΔ με τέτοια απόφαση καθώς και ποιες ενέργειες έχετε αναλάβει επί του θέματος.

              δ.   Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, σε ποιο κείμενο του κανονιστικού ή θεσμικού πλαισίου προβλέπονται συνδικαλιστικά καθήκοντα, ως απόρροια των οποίων να σέρνονται διαρκώς στα δικαστήρια στρατιωτικοί συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι;

            Η Ομοσπονδία μας δεν θα ανεχθεί καμία περαιτέρω επιθετική ενέργεια. Οι στρατιωτικοί έχουν κρίση και βλέπουν τη συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της φωνής τους. Τα ερωτήματα οφείλουν να απαντηθούν και άπλετο φως πρέπει να χυθεί παντού