Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

ΣΧΕΤ. :   α.   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

              β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1376/2022 έγγραφό μας

              γ.   Ερώτηση 484/24-10-2022 της Βουλής των Ελλήνων (ανεξάρτητη βουλευτής Α’ Αθηνών, Α. Αδαμοπούλου)

              δ.   Υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.900α/3724/18658/25-Νοε-2022/ΥΠΕΘΑ απάντηση της ΒτΕ

              ε.    Ερώτηση 600/31-10-2022 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

              στ.  Υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.900α/3730/18665/12-Δεκ-2022/ΥΠΕΘΑ απάντηση της ΒτΕ

              ζ.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 668/2023 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

 Η Ομοσπονδία μας διαχρονικά αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα της εργασιακής καθημερινότητας των Ελληνίδων και των Ελλήνων στρατιωτικών, μεγάλο μέρος των οποίων σχετίζεται και με την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Ένα από τα θέματα που έχουμε αναδείξει πολλάκις, ήταν και η επικαιροποίηση του ΣΥΑ/ΥΠΕΘΑ 2007, το οποίο βασιζόταν στο καταργημένο πρότυπο OHSAS 18001/2007, όταν ήδη από το 2018 βρίσκεται σε εφαρμογή το νέο πρότυπο ISO 45001. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε το σχετικό (δ), επί του οποίου απαντήσατε με τα σχετικά (δ) και (στ), απαντήσεις που προκλήθηκαν από τα ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφενός της ανεξάρτητης βουλευτού Α΄ Αθήνας, κας Α. Αδαμοπούλου και αφετέρου από τους βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Ν. Παπαναστάση (Αιτωλοακαρνανίας) και Θ. Παφίλη (Β΄Αθηνών).

 Πράγματι, πολύ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι οι συνεχείς πιέσεις μας έπιασαν τόπο, καθ’ όσον στις Μονάδες και Υπηρεσίες των ΕΔ απεστάλη το νέο και επικαιροποιημένο ΣΥΑ ΥΠΕΘΑ 2022, το οποίο συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 45001:2018. Και σας συγχαίρουμε γι’αυτό.

 Ωστόσο, η ικανοποίησή μας συνοδεύεται από προβληματισμό. Το γεγονός ότι υφίσταται κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο περί την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, δεν αμφισβητείται. Αυτό τίθεται υπό συζήτηση είναι το κατά πόσον εφαρμόζεται και, δυστυχώς, υπάρχουν (και έχουμε αναδείξει) δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις μη εφαρμογής (ενδεικτικά υπενθυμίζουμε: έλλειψη χρηστής διοίκησης, μη τήρηση Ατομικών Ιατρικών Φακέλων, μη προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο, μειωμένος αριθμός Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας κλπ). Ως εκ τούτου η «σκέτη» επικαιροποίηση του προτύπου Υγείας και Ασφάλειας του ΥΠΕΘΑ δεν μας καλύπτει: απαιτούμε την εφαρμογή του στην πράξη, ενέργεια που σύμφωνα με τα άρθρα 42 και 43 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. [ως (α) σχετικό] αφορά προσωπικά Εσάς.

Συναφώς των ανωτέρω και επειδή το πρότυπο ISO 45001:2018 δεν μας είναι άγνωστο, λαμβανομένου υπόψιν ότι σύμφωνα με το άρθρο 2, παρα.2 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. οι διατάξεις υγείας και ασφάλειας έχουν εφαρμογή και στο ένστολο προσωπικό των ΕΔ, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή έχει ξεκινήσει επίσημα ήδη από το 2007 (κατ’ αρχάς με το ΣΥΑ ΥΠΕΘΑ 2007) και θεσμοθετήθηκε επίσημα το 2010. Συνεπώς θεωρούμε ότι δεν τίθεται θέμα προσαρμογής λόγω της αλλαγής του προτύπου και η συμμόρφωση με τα νέα δεδομένα θα είναι άμεση, από λήψεως.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι οι πάγιες θέσεις και προτάσεις μας [ενδεικτικά αναφέρουμε το (ζ) σχετικό] θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και τύχης, προκειμένου να αποδείξετε κι εσείς ότι η μέριμνα για την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού δεν σταματάει στην επικαιροποίηση του προτύπου παρά αποτελεί έμπρακτο ενδιαφέρον της Διοικήσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι σε όλα τα επίπεδα της Ιεραρχίας οφείλουν να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που να ελέγχουν τις μη συμμορφώσεις. Σκοπός δεν πρέπει να είναι η τιμωρία, αλλά η διαρκής βελτίωση.

Η Ομοσπονδία μας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και για το λόγο αυτό ζητάμε επίσημη συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε εκ του σύνεγγυς τις προτάσεις μας για τη συνολική βελτίωση του πλαισίου της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στις ΕΔ.