Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

22
Δευ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Προσωπικό - Διοικητικά

ΣΧΕΤ.:    α.   Υπ’ αρίθμ. Αρ. Πρωτ. 1159/2023 Έγγραφο της ΠΟΕΣ

              β.   Ν. 5046/2023 [ΦΕΚ Α΄ 137, Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (Α’ 125) και β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α' 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις»].                                     

  1. Σας αναφέρουμε, ότι με το άρθρο 2 του (β) σχετικού νομοθετήθηκε η ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

  1. Ειδικότερα στα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Ροδόπης έχουν διατεθεί 28 στελέχη, τα οποία μετά από ένα 12ωρο σεμινάριο που παρακολούθησαν, κλήθηκαν να τα ενισχύσουν, ως οδηγοί ασθενοφόρων.

 

  1. Παρόλο που εξέφρασαν τις εύλογες ανησυχίες τους σχετικά με το θεσμικό – κανονιστικό πλαίσιο και κυρίως αν η παρεχόμενη εκπαίδευση κρίνεται επαρκής, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντά τους, εκτέλεσαν όπως προβλέπεται τη διαταγή και έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία.

 

  1. Δυστυχώς αν και η Ομοσπονδία ανέδειξε έγκαιρα με το (α) σχετικό ήδη από τις πρώτες εξαγγελίες του μέτρου τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στις Μονάδες των ΕΔ το εν λόγω μέτρο, τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα.

 

  1. Την 06 Αυγ 23, σε οικισμό του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, κλήθηκε πλήρωμα ασθενοφόρου του τοπικού Κέντρου Υγείας σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο άνδρας νεαρής ηλικίας καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα. Συνάδελφος που είχε οριστεί ως οδηγός του ασθενοφόρου, βρέθηκε στον τόπο του ατυχήματος αντικρίζοντας μια μακάβρια εικόνα. Για καλή του τύχη το πλήρωμα ήταν 3μελές, με συμμετοχή ανειδίκευτου ιατρού και νοσηλευτή του Κέντρου Υγείας Σαπών και δεν απαιτήθηκε η συνδρομή στην περισυλλογή και διακομιδή του άνδρα, ο οποίος διαπιστώθηκε τελικά ότι ήταν ήδη νεκρός.

 

  1. Ωστόσο, όπως μας μεταφέρθηκε, η εμπειρία για το συνάδελφο ήταν τόσο τραυματική που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαταραχές στον ύπνο του, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ποιότητα της καθημερινότητάς του.

 

  1. Η ΕΣΠΕΕΡΟΔ εκτιμά ότι παρόμοια ή και χειρότερα περιστατικά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι και στο μέλλον, μιας και η διάθεση προσωπικού από τις Μονάδες προβλέπεται να εξακολουθήσει έως τα τέλη του έτους. Συνεπώς, μεταξύ όλων των υπολοίπων προβλημάτων που, δυστυχώς, ορθά εκτιμήθηκε ότι θα παρουσιαστούν, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι συνέπειες στην ψυχική υγεία του προσωπικού των ΕΔ, από τη συνεχιζόμενη διάθεση για την ενίσχυση των πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας.

 

  1. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την επαναφορά του θέματος προκειμένου να απεμπλακεί το προσωπικό των ΕΔ από τα σχετικά καθήκοντα.
  2. Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

  1. Η ΠΟΕΣ και οι κ.κ. Βουλευτές της ΠΕ Ροδόπης, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την ανάδειξη του θέματος.