Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Σαβ, Απρ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ:     Προβλήματα στην  Υγειονομική Περίθαλψη των  Στρατιωτικών

     Σας γνωρίζουμε ότι, η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους και πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

     Ειδικότερα στην περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων υφίστανται ιδιαιτερότητες οι οποίες καθιστούν την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών ακόμη πιο δυσχερή, ιδίως σε σχέση με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου εδρεύουν Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

            Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία έχουμε δεχθεί ως παράπονα από συναδέλφους εστιάζονται στα παρακάτω:

            Το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο υπαγόμαστε είναι το 424 ΓΣΝΕ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το υπόψη νοσοκομείο εξαιτίας του εξαιρετικά διευρυμένου  γεωγραφικού τομέα για τον οποίο είναι υπεύθυνο, σε συνδυασμό με το “άνοιγμα”  των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην εξυπηρέτηση – περίθαλψη μη ένστολων πολιτών, το καθιστά ουσιαστικά μη προσβάσιμο, αφού ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις “ρουτίνας”, όπως διόρθωση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο (2) έτη. Αντίστοιχα, χρονοβόρες στον προγραμματισμό είναι  οι εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούν τη χρήση ιατρικών οργάνων όπως αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος, για τις οποίες εκτός του παραπάνω χρονικού περιορισμού απαιτείται  η επίσκεψη στο νοσοκομείο τουλάχιστον τρεις (3) φορές αφού απαιτείται η εξέταση και συνταγογράφηση, η πραγματοποίηση της εξέτασης και μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων, η επανεξέταση για την τελική διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία. Όλα αυτά συντελούν εκτός από τη διόγκωση των εξόδων των συναδέλφων λόγω μετακίνησης και πιθανής διαμονής στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην αύξηση του απαιτούμενου χρόνου για την παροχή ολοκληρωμένης εικόνας για τον ασθενή συνάδελφο, που σε περίπτωση ενδεχόμενου σοβαρού προβλήματος υγείας πιθανόν να καταστεί μοιραία.

            Η περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων όταν απαιτείται νοσηλεία, πόσω μάλλον χειρουργική επέμβαση, δύναται να υλοποιηθεί μόνο με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι βάσει προγραμματισμού.

              Τα βιβλιάρια νοσηλείας των στρατιωτικών δεν έχουν καμία ισχύ σε εξωνοσοκομειακούς ιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας, αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δεν τα δέχονται, με αποτέλεσμα η νοσηλεία και η διενέργεια κοστοβόρων εξετάσεων (μαγνητική και αξονική τομογραφία υπέρηχοι,κ.α.) να επιβαρύνουν ως δαπάνες, αποκλειστικά τους ασθενείς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για πιο απλές εξετάσεις όπως αιματολογικές, ούρων κλπ.

          Κατόπιν των παραπάνω, είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι Στρατιωτικοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ,δεν τυγχάνουν της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, για την οποία από την πρώτη στιγμή της εισόδου τους στις Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλλουν με συνέπεια τις αντίστοιχες εισφορές.

       Με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας των συναδέλφων στρατιωτικών αλλά και τη μείωση της οικονομικής τους επιβάρυνσης και ταλαιπωρίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων προτείνει όπως εξετασθούν οι παρακάτω προτάσεις μας:

       Δυνατότητα επιλογής προσωπικού και θεράποντος ιατρού σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, (ιδιαίτερα ασθενών με χρόνια νοσήματα – δυσίατα και ανίατα). Στην περίπτωση επιλογής από τους ίδιους Στρατιωτικούς ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος,  το επιπλέον κόστος πέραν της ασφαλιστικής κάλυψης, θα βαρύνει τους ίδιους. Μοναδική εξαίρεση στα παραπάνω υφίσταται σε περίπτωση που οι μέθοδοι θεραπείας  δεν παρέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και κρίνεται απαραίτητη η παραπομπή των ασθενών στο εξωτερικό με τη γνωμάτευση και πρόταση από τις  Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των κλάδων των ΕΔ.

           Δυνατότητα επιλογής χειρουργού (δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος) με στην ανάλογη συμμετοχή από το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης για τον ασφαλισμένο, όπως και στα Σώματα Ασφαλείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση επιλογής από τους ίδιους Στρατιωτικούς ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος,  το επιπλέον κόστος πέραν της ασφαλιστικής κάλυψης, θα βαρύνει τους ίδιους. Μοναδική εξαίρεση στα παραπάνω υφίσταται σε περίπτωση που οι μέθοδοι χειρουργικών επεμβάσεων  δεν παρέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και κρίνεται απαραίτητη η παραπομπή τους στο εξωτερικό με τη γνωμάτευση και πρόταση από τις  Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των κλάδων των ΕΔ.

         Πλήρης κατάργηση των Βιβλιαρίων Νοσηλείας Στρατιωτικών και μελών οικογενειών, η οποία θα συνδυαστεί με πλήρη ένταξη του συνόλου του εν ενεργεία προσωπικού στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς, περίθαλψη και φαρμακευτική συνταγογράφηση), χωρίς τους επί μέρους περιορισμούς, λόγω της ιδιότητας τους.

        Οι  προαναφερθείσες προτάσεις μας, είναι ενέργειες που θα βελτιώσουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συναδέλφων και των οικογενειών τους και ιδιαίτερα εκείνων που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτών δηλαδή που αντιμετωπίζουν χρόνιες  παθήσεις ή σημαντικά θέματα υγείας. Είναι υποχρέωση όλων των φορέων να εργαστούν για τη διαρκή μέριμνα του προσωπικού,  εξασφαλίζοντας τους το σημαντικότερο αγαθό όλων, την υγεία, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.