Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

26
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1338/2020 έγγραφό μας, σε συνέχεια παλαιοτέρου αιτήματος, μέσω του υπ΄ αριθμ. πρωτ. 48/2019 εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.), αλλά και του υπ΄ αριθμ. πρωτ. 10/2020 εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου - Μαγνησίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.) το θέμα με τη μη αποζημίωση των συναδέλφων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της ΠΑ έρχεται στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών 

Θέμα: Ανταποδοτικό επίδομα Eurocontrol στην Πολεμική Αεροπορία 

Σύμφωνα με έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.), Περιφερειακής Ενότητας Βόλου - Μαγνησίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.), αλλά και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), καταγγέλλεται η μη καταβολή του επιδόματος θέματος στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Στην Ευρώπη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας “EUROCONTROL”- του οποίου κράτος - μέλος είναι και η Ελλάδα – έχει ως σκοπό την προαγωγή της Ασφάλειας των Πτήσεων και τη βελτίωση  της παροχής των υπηρεσιών των ανωτέρω πυλώνων, αποδίδοντας στους παρόχους των υπηρεσιών αυτών, σε μηνιαία βάση, έσοδα/αποζημίωση που εισπράττει από τα τέλη διεξαγωγής των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών.

Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ως κίνητρο βελτίωσης των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών, όπως τον εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, της μείωσης των καθυστερήσεων όσο και της αύξησης της χωρητικότητας του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας. Η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών λαμβάνει χώρα τόσο στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης της Ελλάδας (FIR Αθηνών), όσο και στα αεροδρόμια της Χώρας.

Στα αεροδρόμια Ακτίου, Ανδραβίδας, Άραξου, Καλαμάτας, Ν. Αγχιάλου, Σκύρου και Χανίων, υπηρετούν αποκλειστικά στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ATS και AIS για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και των στρατιωτικών αεροσκαφών. Στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Λήμνου παρέχουν τις ανωτέρω υπηρεσίες σε συνεργασία με τους Ελεγκτέες Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Ανδραβίδας παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια Κεφαλονιάς και Ζακύνθου όπως και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Καλαμάτας στο αεροδρόμιο των Κυθήρων. Επίσης αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Τανάγρας, Λάρισας, Ελευσίνας και Τατοΐου σε αεροσκάφη γενικής αεροπορίας.

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται από την Πολεμική Αεροπορία χωρίς δαπάνη προς όφελος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (βλέπε σχετικό με αριθμ. πρωτ. Δ9/Β/31976/14332/29-11-2018 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), στα αεροδρόμια κοινής χρήσης (ΥΠΑ - ΠΑ) που είναι έντονη η διεξαγωγή της πολιτικής κυκλοφορίας (όπως π.χ των Χανίων, Καλαμάτας, Αράξου, Ακτίου), στα οποία όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπηρετούν και ασκούν έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αποκλειστικά στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας  της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας παρέχουν τις παραπάνω υπηρεσίες (ATS-AIS) περίπου σε 100.000 κινήσεις πολιτικών αεροσκαφών κάθε χρόνο με αυξητική τάση, χωρίς να αποδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία το  ποσοστό των προερχόμενων από το Eurocontrol τελών που της αναλογούν. Συνεπώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ πέρα από κάθε αμφισβήτηση δεν παρέχει αποκλειστικά τις υπηρεσίες ATS-AIS στην Ελλάδα, εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί αποκλειστικά εδώ και 20 χρόνια, τα προερχόμενα από το Eurocontrol ποσά, για δικές της υποδομές, μέσα και προσωπικό, χωρίς αυτά να καταβάλλονται στους στρατιωτικούς Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στους οποίους καταβάλλεται κανονικότατα το επίδομα αυτό. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την καταβολή του επιδόματος Eurocontrol και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Συντυχάκης Μανώλης

Κκε Επιδομα Eurocontrol Στην Πα by ΠΟ ΕΣ on Scribd