Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με την επιχείρηση ενοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων με το Ε.Σ.Υ., και την ερώτηση που κατέθεσε επί του θέματος στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης κ. Στυλιανός Φωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της με αρ. 3091/07.02.2024 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Φωτόπουλο Σ., με θέμα «Οι κυβερνητικές προθέσεις για την ενοποίηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με το Ε.Σ.Υ. θα επιφέρουν τεράστιους τριγμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις», σας γνωρίζουμε τα εξής:


Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3918/2011, όπως τροποποιήθηκε η περίπτωση (η) από την παρ.1 του άρθρου 44 του ν.4676/2020 (Α’ 67), «Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας καθώς και τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών σε άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή Τομείς Υγειονομικής Περίθαλψης για τους ασφαλισμένους τους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού για τον εκάστοτε ΦΚΑ ή Τομέα Υγειονομικής Περίθαλψης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ορίζεται η επιμέρους διαδικασία σχετικά με: (α) την παραλαβή, επεξεργασία και εξόφληση λογαριασμών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, η δαπάνη των οποίων παρακολουθείται σε διακριτό ΚΑΕ, στον οποίο γίνεται καταβολή της δαπάνης που προκαλείται από τον αντίστοιχο συμβαλλόμενο ΦΚΑ ή Τομέα Υγειονομικής Περίθαλψης…».

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5018/2023 (Α΄ 25), το άρθρο 21 «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, παρέχεται και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης.» και άρθρο 95 παρ. 11 «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρεχόμενης υπηρεσίας του άρθρου 21, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων και κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες, για τον καθορισμό Όρων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Μέλη των οικογενειών τους.
Ειδικότερα έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών των Ε.Δ. με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και τις Προϊστάμενες των Διευθύνσεων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις της και ακολούθως να υποβληθεί σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως στην αντίστοιχη περίπτωση για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ και τα μέλη των οικογενειών τους.
Εν συνεχεία, η Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εκδοθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της μεταξύ τους σύμβασης, για παραλαβή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επεξεργασία και εξόφληση λογαριασμών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους.


Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπήρξε διαχρονικά συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στα στρατιωτικά νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΙΤΣ καθώς όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, για το χρονικό διάστημα από 2013 έως και 2023 έχει αποδώσει συνολικό ποσό άνω των 657 εκατ. € που προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Ειδικά για το έτος 2024, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει καταβάλει ήδη έως σήμερα στα στρατιωτικά νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ, το ποσό των 11,8 εκατ. € σε απόλυτη συμφωνία με τις οικονομικές υπηρεσίες του Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ. Σημειώνεται ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πιστώσεις του Προϋπολογισμού του καθώς και τις ταμειακές του ανάγκες, θα συνεχίσει τις πληρωμές προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με την κατανομή αυτών όπως ορίζεται από το ΥΠΕΘΑ.
Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Νοέμβριο κάθε έτους, καταθέτει προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Στην εν λόγω Έκθεση, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνεται και ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση και με βάση αυτόν καταρτίζεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος περιλαμβάνει πιστώσεις τόσο για την ανάληψη των υποχρεώσεων του έτους προϋπολογισμού όσο και τις απλήρωτες υποχρεώσεις παρελθόντων οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες. Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό έτους 2024 του Οργανισμού για τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 960 εκ. € και η κατανομή τους καθορίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποπληρώνει τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία Ειδικού Καθεστώτος (Ωνάσειο, Παπαγεωργίου), τα Νοσοκομεία που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Αρεταίειο και Αιγινήτειο) και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ). Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις ανά Στρατιωτικό Νοσοκομείο και μέχρι το ύψος των εγγεγραμμένων πιστώσεων πραγματοποιείται κατόπιν σχετικών αιτημάτων κατανομής που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να αυξηθούν οι μεταβιβάσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία απαιτείται παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας) για αύξηση της χρηματοδότησής τους.

                                                                                           Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                         ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ