Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

26
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Μέτρα Διαχείρισης και Προστασίας κατά της Μετάδοσης του COVID-19 (Μέτρα Υγιεινής σε ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και ΚΕΠΙΧ/ΓΕΣ)

α. Τεχνική Οδηγία Τ.Ε.Ε. 2423/86 «Εγκαταστάσεις σε κτίρια: Κλιματισμός Κτιριακών χώρων»

β. Φ.400/148/198387/Σ.2950/14.5.2020/ΓΕΕΘΑ/Β1

1. Με το (β) σχετικό εκδόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες/κατευθύνσεις για τη σταδιακή επάνοδο των Μονάδων στην κανονικότητα.

2. Ωστόσο, όπως μας μετέφεραν συνάδελφοί μας που υπηρετούν ή/και εκτελούν υπηρεσίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και ΚΕΠΙΧ/ΓΕΣ:

α. Δεν πραγματοποιείται καθαρισμός με απορρυπαντικά ούτε απολύμανση των επιφανειών των χώρων εργασίας (δάπεδο, πόμολα, διακόπτες, κ.λπ.), των χώρων διαλειμμάτων/ανάπαυσης, του εξοπλισμού εργασίας καθώς και των συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται (τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, ανελκυστήρες, κ.λπ.), σε ό,τι αφορά  τις  τουαλέτες, αυτές καθαρίζονται μία φορά την ημέρα από ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας μόνο τις καθημερινές και όχι τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες κατά τις οποίες γίνεται μόνο απόρριψη ακαθάρτων κάδων από οπλίτες θητείας.

β. Δεν διατίθενται αντισηπτικά διαλύματα και μάσκες στο προσωπικό κατά την ανάληψη της υπηρεσίας, παρότι η φύση της εργασίας τους απαιτεί την πολύωρη παραμονή τους εντός των υπόψη κλειστών χώρων, οι οποίοι δεν διαθέτουν φυσικό αερισμό αλλά λειτουργούν σε 24ωρη βάση με κύκλωμα κεντρικής κλιματιστικής μονάδας.

γ. Δεν διατίθεται η αναγκαία ποσότητα σαπουνιού με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των στελεχών που παραμένουν στο χώρο επί 24ωρο, κατά τις απογευματινές ώρες να μην υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος των χεριών.

δ. Δεν έχουν τοποθετηθεί ξεχωριστοί σκεπαστοί κάδοι απορριμμάτων, προκειμένου να απορρίπτονται, μετά τη χρήση τους τα ΜΑΠ (μάσκες - γάντια) μιας χρήσης, καθώς και τα μαντιλάκια, χειροπετσέτες ή άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση των επιφανειών εργασίας.

ε. Τα δοχεία αντισηπτικών διαλυμάτων που τοποθετήθηκαν στην είσοδο των χώρων, έχουν πληρωθεί με ένα αραιό μείγμα σαπουνιού και νερού και δεν συμβάλλουν στη μείωση της δυνατότητας διασποράς του Covid-19.

2. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης στα πλαίσια των ευθυνών του για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία µέτρα, να επιβλέπει τη σωστή εφαρμογή τους, να τα αναπροσαρμόζει ανάλογα µε τις προκαλούμενες μεταβολές προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

3. Με βάση αποτελέσματα έρευνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός παραμένει, σε επιφάνειες από πλαστικό και χάλυβα έως 72 ώρες, σε επιφάνειες από χαλκό έως 4 ώρες και επιφάνειες από χαρτόνι έως 24 ώρες. Απαιτείται καθημερινή, μετά την αλλαγή βάρδιας, απολύμανσης των χώρων των ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και ΚΕΠΙΧ/ΓΕΣ.

4. Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι αναγκαιοί:

α. Η παροχή σε επαρκείς ποσότητες των απαιτούμενων υλικών - μέσων, όπως προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα (σε μορφή υγρού, αφρού, γέλης, εμποτισμένα μαντηλάκια) στους εργαζομένους των ανωτέρω κλειστών χώρων, τοποθέτηση κατάλληλων μηχανισμών για αντισηψία των χεριών στις εξόδους/εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και καλαθιών απορριμμάτων με ποδόπληκτρο και κάλυμμα.

β. Τακτική συντήρηση της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας των υπόψη χώρων και καθαρισμός των αεραγωγών με μηχανικά μέσα (robots) με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς, η οποία να περιλαμβάνει όλα τα στάδια συντήρησης και όχι μέρος αυτών, όπως αυτά προβλέπονται στο (α) σχετικό, ήτοι:

(1) Καθαρισμός των στοιχείων των εσωτερικών και εξωτερικών  μονάδων με χημικό υγρό.

(2) Καθαρισμός των ανεμιστήρων των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.

(3) Καθαρισμός των αποχετεύσεων των συμπυκνωμάτων.

(4) Καθαρισμός των φίλτρων αέρα - περσίδων.

(5) Αντικατάσταση του κεντρικού εξωτερικού φίλτρου αέρα και του φίλτρου αέρα εξαγωγής.

5. Πέραν των ως άνω, θεωρούμε ότι πρέπει να παύσει η ανακυκλοφορία αέρα και η ανάμειξη του στην κεντρική κλιματιστική μονάδα, με το κλείσιμο των ρυθμιστών ροής (damper) και την  απόρριψη του αέρα επιστροφής κατ΄ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

6. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το προσωπικό και την προσπάθειά σας να ξεπεραστούν οι όποιες πρωτόγνωρες δυσκολίες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

ΠΟΕΣ 851/2020 ΜΕΤΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚ... by ΠΟ ΕΣ on Scribd