Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

07
Πεμ, Δεκ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας

ΣΧΕΤ.:   Υπ΄αριθμ πρωτ. 374/2023 έγγραφο ΕΣΠΕΕΞ

 1. Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατα το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) με αφορμή την προσωρινή διαγραφή της λόγω αντικαταστατικής συμπεριφοράς κατ’ εξακολούθηση. Όπως στο σύνολο του εγγράφου περιέργως παραλείπεται τη λέξη «προσωρινή», αντίστοιχα αποσιωπούνται και τα υπόλοιπα πραγματικά περιστατικά. Αποτέλεσμα είναι, σε ένα πυκνογραμμένο έγγραφο 6 σελίδων, να η Ένωση εξηγεί μεν ότι διαγράφηκε οραματιζόμενη πολέμους εκ των έσω, αλλά να μην παρουσιάζει ούτε έναν από τους λόγους που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και που οδήγησε όλους μας σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

 

 1. Το ΔΣ της ΠΟΕΣ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημοσιοποιήσει τα «εν οίκω». Ωστόσο, η ενέργεια της παραπάνω Ένωσης δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ως δήθεν γεγονότα ψεύδη και ανακρίβειες. Το γεγονός αυτό δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια, ιδίως από την στιγμή που επιχειρείται η παραπληροφόρηση των μελών της Ένωσης (που σε τίποτα δεν φταίνε για την συμπεριφορά του ΔΣ αυτής) αλλά και των ΜΜΕ.

 

 1. Κατ’ αρχάς, ως προς τη δήθεν ιστορική συνέχεια, να υπενθυμίσουμε στο ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης ότι, τυπικά και ουσιαστικά συνεχιστής της ΕΣΠΕΑΜΘ θεωρείται η ΕΣΠΕΕ Ροδόπης (που διατηρεί και το ΑΦΜ και την έδρα της ΕΣΠΕΑΜΘ). Η ΕΣΠΕΕ Ξάνθης φυσικά και δεν υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΣ, όπως δεν υπήρξαν όλες οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2013. Σε κάθε περίπτωση, ο συνδικαλισμός δεν είναι διαγωνισμός κάποιας δήθεν «παλαιότητας» αλλά παρουσίαση έργου για το καλό των συναδέλφων. Παρά το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης επιχειρεί να ευλογήσει τα γένια του», τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.

 

 1. Το ΔΣ της ΠΟΕΣ προφανώς και δεν αποφάσισε σε μια νύκτα «να διαγράψει» την ΕΣΠΕΕ Ξάνθης, προσωρινά (το επαναλαμβάνουμε) για 12 μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού. Το θέμα της ιδιαίτερα προβληματικής συμπεριφοράς της εν λόγω Ένωσης απέναντι, τόσο στο ΔΣ της ΠΟΕΣ, όσο και προς άλλες πρωτοβάθμιες Ενώσεις αλλά και πρόσωπα, συζητείτο επί μήνες από τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣ, κάτι που ήταν γνωστό στην Ένωση και παραλείπεται τεχνηέντως από το έγγραφό της.

 

 1. Πολύ πριν αναγκαστούμε να φτάσουμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες του Καταστατικού, στην Ένωση που δήθεν «δεν της δόθηκε καν το δικαίωμα να απολογηθεί», είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες να εκφράσει την άποψή της, διά των αντιπροσώπων της και κάναμε πολλή υπομονή. Έγινε μέχρι διά ζώσης έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν «απαιτήσεων» συγκεκριμένων προσώπων, κυριολεκτικά με κανένα αποτέλεσμα (κάτι που ήταν εξ αρχής γνωστό ότι θα κατέληγε έτσι). Για κάθε ευκαιρία που έδινε το ΔΣ της ΠΟΕΣ, μόλις αυτή δεν ευδοκιμούσε, εμφανιζόταν μετά μια νέα απαίτηση. Μια από αυτές τις απαιτήσεις ήταν και η παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΣ. Μια άλλη, η ακύρωση της όλης διαδικασίας δίχως κανένα επιχείρημα.

 

 1. Το ΔΣ της Ένωσης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους για όλη αυτή την στάση του, άσχετα αν τους αποκρύπτει συστηματικά και ιδίως από τα μέλη της. Τους γνωρίζουμε κι εμείς φυσικά αλλά δεν θα βγάλουμε την εν λόγω Ένωση από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση να πρέπει να τους αποκαλύψει και εξηγήσει επαρκώς, αν το αποφασίσει ποτέ. Διότι η «απολογία» της θα πρέπει να απευθυνθεί μόνο προς τα μέλη της, τα οποία δεν γνωρίζουν καν, ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της εν λόγω Ένωσης στο ΔΣ της Ομοσπονδίας έχουν αποχωρήσει από αυτό από τον περασμένο Νοέμβριο (αλλά δεν έχουν παραιτηθεί βεβαίως, μη τυχόν και χάσουν τα προνόμια του νόμου).

 

 1. Το ΔΣ της ΠΟΕΣ εξάλλου ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρξε καμία «κλήση σε απολογία» όπως δεν υπήρχε καμία πειθαρχική διαδικασία με την τυπική έννοια του όρου. Ειπώθηκε ρητώς αυτό, ενώπιον του ΔΣ από τον Πρόεδρο. Πρόσκληση για διάλογο ήταν, για να ακούσουμε, έστω την ύστατη στιγμή κάτι που μπορεί να διέφυγε της προσοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του. Το ΔΣ της ΠΟΕΣ όμως, δεν θα τεθεί προ τετελεσμένων και ιδίως από μία μειοψηφία που λειτουργεί με μια παιδική νοοτροπία «κρατώντας την ανάσα της μέχρι να σκάσει», ώστε να περνάει διαρκώς το δικό της. Έκανε αρκετή υπομονή.

 

 1. Αντίστοιχα, το ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης εντελώς βολικά «ξέχασε» να ενημερώσει τα μέλη της (αλλά και τα ΜΜΕ βεβαίως), ότι μέχρι το Μάρτιο 2023 οπότε και ελήφθη από το ΔΣ της ΠΟΕΣ η απόφαση ότι η κατάσταση δεν μπορεί (και δεν είναι υγιές) να συνεχιστεί, δεν είχε υπάρξει καμία άλλη ενέργεια ή απάντηση, παρά τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της προς το ΔΣ της ΠΟΕΣ και, ακόμα σοβαρότερα, προς συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα του ΔΣ τα οποία χαρακτηρίστηκαν ανοικτά ως ανεπιθύμητα, ενέργεια προσβλητική, αντισυναδελφική και απαράδεκτη. Όπως απαράδεκτη ήταν η ενασχόληση με το έργο άλλων Ενώσεων, ενέργεια που κατ’ επανάληψη προκάλεσε διαμαρτυρίες των Ενώσεων, κάτι που διαπιστώσαμε ότι, προφανώς, επίσης ξεχάστηκε να μνημονευθεί.

 

 1. Το ΔΣ της ΠΟΕΣ όχι μόνο δεν αποκλείει τις αντίθετες απόψεις, αλλά αντίθετα, τις ενθαρρύνει διότι μόνο έτσι θεωρεί ότι διορθώνονται τα λάθη και γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Αντί, λοιπόν, να γίνει μια ενημέρωση σε αυτό το ενωτικό κλίμα, κάτι που ζητήθηκε κατ’ επανάληψη και κατά την έκτακτη συνεδρίαση, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το νόμιμο εκπρόσωπο, Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης. Το σχετικό έγγραφο, δυστυχώς, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι εν λόγω Ένωση δεν έχει κατανοήσει το παραμικρό από το σύνολο της διαδικασίας, καθώς και το πρόβλημα που δημιούργησε. Αντ’ αυτού, προσπαθεί πετώντας με λάσπες στον ανεμιστήρα να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις.

 

 1. Η (επαναλαμβάνουμε) προσωρινή διαγραφή υπερψηφίστηκε με μυστική ψηφοφορία. Όσον αφορά δε, τις μομφές περί δήθεν φίμωσης του ΔΣ της ΠΟΕΣ, είναι οξύμωρο να μην προβαίνει το ΔΣ σε τέτοιες καταγγελίες και να προβαίνει η Ένωση. Αν οι αντιπρόσωποι της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης δεν είχαν αυτοβούλως αποχωρήσει από τις διαδικασίες, θα γνώριζαν ότι- τα πάντα είχαν συζητηθεί εξονυχιστικά και δεν υπήρχε καμία απορία, ιδίως από την στιγμή που δεν γνωστοποιήθηκε κάτι νέο.

 

 1. Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε το ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης να προβεί στη γενναία αυτοκριτική του και να σταματήσει να θεωρεί ότι ανήκει σε κάποιου είδους ελίτ που αναγνωρίζεται από το δήθεν πλούσιο έργο της, για το οποίο μόνης περιαυτολογεί. Για την εν λόγω εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά η Ένωση και οι αντιπρόσωποί της στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Ουδείς τους έβαλε το χέρι να υπογράφουν εξώδικα και καταγγελίες, ουδείς τους έσπρωξε εκτός ΔΣ, ουδείς τους ανάγκασε να γράφουν απειλές περί «επιφυλάξεων» νομίζοντας ότι θα θορυβηθεί το ΔΣ της Ομοσπονδίας και, ως μέγιστη ένδειξη Ύβρεως, λησμονούν ότι θυμίζουν ολοένα και περισσότερο άλλες (πρόσφατες) πρακτικές. Όσες και όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν εγκλωβιστεί σε αυτόν, παρά τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Στο χέρι τους είναι όλα.

 

 1. Επιπλέον των ανωτέρω, υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει δώσει αγώνα για να διασφαλίσει τη δυνατότητα να μπορεί να μιλάει ισότιμα με όλους τους πολιτικούς φορείς. Αναφορικά με αναπαραγωγές (εικάζουμε, συμπτωματικές) συνθημάτων του τύπου «μόνοι τους και όλοι μας» μπροστά από το έμβλημα της Ένωσης, αυτές μπορεί να ηχούν όμορφες μπροστά από τον καθρέπτη ή σε ολιγομελή κοινά, όμως αφήνουν «εξειδικευμένες» εντυπώσεις που μπορεί να παρερμηνευθούν, κάτι που έχει ξανασυμβεί κατά το παρελθόν. Αν όμως η εν λόγω ενέργεια αποτελεί «δημόσια δήλωση», έστω και έμμεση, τότε καλό θα είναι αυτό να διευκρινιστεί δημοσίως και ευθέως, για να γνωρίζουν και τα μέλη της Ένωσης και η Ομοσπονδία τι ακριβώς ισχύει.

 

 1. Για την ιστορία, μια σοβαρή ένδειξη διάθεσης για αυτοκριτική θα αποτελούσε η αποστολή στα μέλη της Ένωσης, του εγγράφου της ΠΟΕΣ με στοιχεία 775/2023 με το οποίο καλέσαμε την ΕΣΠΕΕ Ξάνθης να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι επιζητά, και το οποίο (έγγραφο) με πολλή επιείκεια περιορίστηκε σε μόλις 14 σελίδες γεγονότων, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί. Αν για κάποιον λόγο δεν το βρίσκει, μπορούμε να το ξαναστείλουμε: θεωρούμε βέβαιο ότι μια Ένωση με τόση αγανάκτηση για την «αδικία» που δήθεν υπέστη (όπως εύλογα συμπεραίνεται από το σχετικό), δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να γνωστοποιήσει στα μέλη της το σύνολο των πραγματικών περιστατικών, ώστε αυτά να γνωρίζουν σφαιρικά τι συνέβη. Διότι προφανώς και δεν υπήρξε κάποια ξαφνική αντίδραση από το ΔΣ της ΠΟΕΣ. Κάτι πρέπει να είχε συμβεί. Παρεμπιμπτόντως, μαζί με το έγγραφο, μπορεί να στείλει και τις επιστολές με ανυπόστατες μομφές, τα εξώδικα, τις απειλές για αγωγές και μηνύσεις κατά του ΔΣ και μελών του, διότι είμαστε βέβαιοι ότι ούτε περί αυτών γνωρίζουν τα μέλη της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης.

 

 1. Ο συνδικαλισμός ορίζεται ως «Δημοκρατία στους χώρους εργασίας». Όσες και όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη βούληση της πλειοψηφίας, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι λειτουργούν με αυτές τις Αρχές. Αναφορικά δε με τη δήθεν «διαγραφή» (αποκρύπτοντας τον προσωρινόν αυτής), καλό θα είναι η Ένωση να γνωστοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση αν η απόκρυψη της λέξης αποτελεί δημόσια δήλωση αποχώρησης από την ΠΟΕΣ. Μισόλογα δεν χωράνε.

 

 1. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Έχουν γνώση οι φύλακες και για τα νυν και για τα μελλούμενα. Απλώς να υπενθυμίσουμε προς πάσα κατεύθυνση και προς γνώση και συμμόρφωση ότι η Ιστορία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επαναληφθεί ως το τέλος.

ΠΟΕΣ-αρ-πρ-990-2023-Προσωρινή-διαγραφη-ΕΣΠΕΕΞ by ΠΟ ΕΣ on Scribd